Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Οι τιμές στο ύψος τους...

Κάτω από τη μύτη του υπουργού, που πανηγυρίζει για τη συμφωνία του με τις εταιρίες, απέναντι από το υπουργείο Ανάπτυξης, η βενζίνη σούπερ πουλιέται με 236,9 και η αμόλυβδη με 221,9 δρχ. το λίτρο

Κενό γράμμα αποδείχτηκαν οι προχτεσινές βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλου,περί συμφωνίας με τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους για μείωση της διαφοράς ανάμεσα στις "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" που εκδίδει το υπουργείο και τις τιμές που ισχύουν στην αγορά. Μια συμφωνία - βάση, που υποτίθεται πως αποβλέπει στον περιορισμό της σχετικής απόκλισης στις πέντε δραχμές για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι βενζίνες - βάσει των υπουργικών δηλώσεων - θα έπρεπε να πωλούνται το πολύ μέχρι τις 228,2 για τη σούπερ και 212,3 για την αμόλυβδη. Χτες - δεύτερη μέρα της ισχύος της "συμφωνίας" - στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής, και μάλιστα του κέντρου, οι αποκλίσεις από την ενδεικτική τιμή του υπουργείου για την αμόλυβδη και τη σούπερ απείχε κατά πολύ από τη "νομιμοποιημένη" από την κυβέρνηση πια απόκλιση των πέντε δραχμών. Συγκεκριμένα, οι τιμές που επικρατούσαν χτες έφταναν μέχρι και τις 251 δρχ. στη σούπερ και τις 236 δρχ. το λίτρο στην αμόλυβδη, ενώ η ενδεικτική του υπουργείου είναι 223,2 και 207,3 δρχ. το λίτρο. Δηλαδή, ήταν πάνω από την ενδεικτική του υπουργείου μέχρι και 27,8 δρχ. η τιμή της σούπερ και μέχρι 28,7 δρχ. η τιμή της αμόλυβδης. Απείχαν όμως πολύ και από τις 228,2 για τη σούπερ και 212,3 για την αμόλυβδη, που επιχειρεί να επιτύχει το υπουργείο αποδεχόμενο μια μέση απόκλιση πέντε δραχμών από την "ενδεικτική". Μερικές από τις χαρακτηριστικότερες τιμές που επικρατούσαν χτες είναι οι εξής:

  • Στο πρατήριο της "Mobil", ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Ανάπτυξης, η σούπερ είχε 236,9 και η αμόλυβδη 221,9 δρχ. το λίτρο.
  • Σε πρατήριο της ΒΡ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην καρδιά της Αθήνας, η σούπερ πωλούνταν στις 245,5 και η αμόλυβδη στις 228,5 δρχ. το λίτρο.
  • Σε πρατήριο της ΒΡ στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους η σούπερ πωλούνταν στις 243,9 και η αμόλυβδη στις 227,9 δρχ.
  • Πρατήριο της "Μαμιδάκις" στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είχε τη σούπερ στις 241 και την αμόλυβδη στις 225 δρχ.
  • Σε πρατήριο "Texaco" στην Παιανία η σούπερ πωλούνταν προς 218,9 δρχ. και η αμόλυβδη προς 233,9 δρχ. το λίτρο. Σε πρατήριο της ίδιας εταιρίας στη λεωφόρο Λαυρίου η σούπερ είχε 235,9 και η αμόλυβδη 220,5 δρχ. το λίτρο.
  • Στο κέντρο του Χαλανδρίου πρατήριο της "Silk Oil" πωλούσε χτες τη σούπερ στις 235 και την αμόλυβδη στις 215 δρχ. Επίσης, στο Χαλάνδρι σε πρατήριο της "Shell" πωλούνταν η σούπερ στις 232,9 και η αμόλυβδη στις 219,3 δρχ. το λίτρο.
  • Σε πρατήριο της AVIN στα Κάτω Πατήσια η σούπερ είχε 241 και η αμόλυβδη 221, ενώ οι αντίστοιχες τιμές σε πρατήριο της BP στην Πατησίων ήταν 251 και 236 δρχ. το λίτρο, και σε πρατήριο της ίδιας εταιρίας στη Λ. Ηρακλείου στον Περισσό η σούπερ πωλούνταν προς 240,9 και η αμόλυβδη προς 223,9 δρχ. το λίτρο.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, περιορίζονται στο να κάνουν λόγο για στάση αναμονής μέχρι την Τρίτη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι "απαιτούμενες διαδικασίες" από τη μεριά των εταιριών και επαναλαμβάνουν τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού ότι μετά την Τρίτη, εάν οι τιμές δεν έχουν κατέβει, θα επιβληθεί πλαφόν. Ενα μέτρο, βέβαια, που σε περίπτωση που θα αφορά μόνο τις λιανικές τιμές και όχι και τα ποσοστά κέρδους των εταιριών θα είναι σα να "φταίει ο γάιδαρος και να την πληρώνει το σαμάρι", αφού ουσιαστικά η μείωση θα βγει από τις τσέπες των πρατηριούχων και τα κέρδη των εταιριών θα μένουν στο απυρόβλητο. Από τη μεριά τους οι βενζινοπώλες, τονίζοντας ότι τα περιθώρια του κλάδου να μειώσει τα περιθώρια κέρδους έχουν εξαντληθεί, προσπαθούν να πιέσουν τις εταιρίες να μειώσουν τις τιμές στη χονδρική προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή πλαφόν.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ