Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δασκάλα τιμωρήθηκε γιατί ήθελε δημοκρατία!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Ψυχικού Χαρίκλεια Παπαλεξοπούλου,ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή του προστίμου (ίσου με τις αποδοχές 15 ημερών), που της επιβλήθηκε για "ανάρμοστη συμπεριφορά προς τα όργανα διεύθυνσης του σχολείου".

Ως ανάρμοστη συμπεριφορά της δασκάλας θεωρήθηκε ένα γραπτό κείμενο που έδωσε στη διευθύντρια του σχολείου Ναυσικά Τζαφάλια, στο οποίο χαρακτήριζε παρωδία τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τις γιορτές που θα γίνονταν με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους. Οπως η ίδια υποστηρίζει, ενώ είχαν κληθεί οι δάσκαλοι για να αποφασίσουν δημοκρατικά για το θέμα, η διευθύντρια του σχολείου μπήκε στην αίθουσα, τους διάβασε τις αποφάσεις της (πού και πότε θα γίνουν οι εκδηλώσεις), "χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου και ανταλλαγή απόψεων". Οταν τέλειωσε την ανακοίνωσή της "δε δέχτηκε καμιά συζήτηση", ενώ "το ορθό και αναγκαίο ήταν να κάνουν προτάσεις οι δάσκαλοι".

Η Χαρίκλεια Παπαλεξοπούλου διδάσκει τους μικρούς μαθητές πάνω από 30 χρόνια. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν της επιβλήθηκε πειθαρχική τιμωρία και, μάλιστα, για ανάρμοστη συμπεριφορά.

"Η συγκέντρωση των δασκάλων ενός σχολείου - επισημαίνει στην προσφυγή της - δεν αποτελεί τυπική διαδικασία αλλά ύψιστο καθήκον, δεδομένου ότι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται (και πρέπει να λαμβάνονται δημοκρατικά) διοικείται η σχολική κοινότητα. Δε γίνεται, δηλαδή, η συγκέντρωση για να επικροτήσουν οι δάσκαλοι ήδη ειλημμένες αποφάσεις, αλλά για να αποφασίσουν κυριαρχικά για το ζήτημα που απασχολεί τη σχολική κοινότητα, με βάση τις αρχές της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Κάθε σχολείο πρέπει να διοικείται δημοκρατικά και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα. Διαφορετικά, απλώς η συγκέντρωση εγκρίνει αποφάσεις, που άλλοι έχουν λάβει πριν από τη σύγκλησή της, γεγονός που καταστρατηγεί τη δημοκρατία και τη νομιμότητα και αφαιρεί τη σημαντική αυτή αρμοδιότητα από το συλλογικό όργανο των δασκάλων του κάθε σχολείου".

Προφανώς, βιάστηκαν ο νομάρχης Αθηνών και ο υπουργός Παιδείας να επικυρώσουν την πειθαρχική ποινή σε βάρος της. Εκτός και αν τους τρομάζουν οι απόψεις της περί δημοκρατικού σχολείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκπαιδευτικοί στο πλευρό των προσφυγόπουλων (2017-02-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δίωξη του Γ. Μπακόλα (2013-07-18 00:00:00.0)
Δύο μέτρα... δύο σταθμά (2011-02-25 00:00:00.0)
Χειρότερα και από το Μακαρθισμό (2006-03-11 00:00:00.0)
Παραπομπή δικαστικού (2005-01-15 00:00:00.0)
Πάρτε μέτρα ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος πολιτών (2005-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ