Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
3| Οι σεισμοί "ήταν δύο", λέει γεωλόγος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η καταστροφή της περασμένης Τρίτης προκλήθηκε από δύο σεισμούς και όχι έναν, δήλωσε χτες ο καθηγητής Αϊκούτ Μπαρκά του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, ένας από τους κορυφαίους γεωλόγους της Τουρκίας.

Ο καθηγητής, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες που επικαλέστηκε δηλώσεις του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, είπε ότι οι σεισμοί σημειώθηκαν με διαφορά 20 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο και το επίκεντρό τους ήταν κοντά στη βορειοδυτική πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια), περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Ο καθηγητής δεν είπε ποιο ήταν το μέγεθος του δεύτερου σεισμού.

Οι δύο σεισμοί διήρκεσαν συνολικά περίπου 45 δευτερόλεπτα και σημειώθηκαν περίπου στις 3 π.μ. της Τρίτης, είπε ο Μπαρκά.

Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σεισμολόγοι έχουν μεταβεί στην Τουρκία, για να μελετήσουν τους σεισμούς και τις συνέπειές τους.

Μετασεισμοί: Αντιφατικές εκτιμήσεις

Νέοι μετασεισμοί αναφέρθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, έως και 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, γεγονός που προκαλεί και πάλι τρόμο στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Τούρκοι σεισμολόγοι θεωρούν ότι είναι "απίθανο" να πλήξει την περιοχή νέος μεγάλος σεισμός. Ο σεισμολόγος Αλί Πινάρ υποστήριξε μάλιστα ότι "θα περάσουν 30 χρόνια", για να σημειωθεί στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 6 Ρίχτερ.

Ωστόσο, ο Πολ Ταπονιέ, επικεφαλής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Παρισιού, προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Κωνσταντινούπολη απειλείται άμεσα από νέο μεγάλο σεισμό. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, είπε ότι "ένας σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά μπορεί να γίνει σε μια βδομάδα, σε ένα χρόνο ή σε δέκα χρόνια... (πάντως) είναι αδύνατη μιας ακριβής πρόβλεψη".

Η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας και περικλείεται από τρεις άλλες πλάκες: την Ευρασιατική, την Αφρικανική και την Αραβική, εξήγησε ο Ταπονιέ. "Λόγω της πίεσης της Αραβικής πλάκας μπορούμε να εντοπίσουμε μια σειρά μαζικών κινήσεων της Γης στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, που φτάνουν τα δύο εκατοστά το χρόνο", πρόσθεσε.

Χτες η Ενωση Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας προειδοποίησε τον πληθυσμό να μην εισέρχεται στα κατεστραμμένα κτίρια. Το NTV εξήγησε ότι πρέπει να ελεγχθούν από τεχνικούς τα κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ώστε να ληφθεί απόφαση για το ποια θα κατεδαφιστούν για λόγους ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ