Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Η βιομηχανία "θα το ξεπεράσει". Οι εργαζόμενοι;

ΙΖΜΙΤ.-

Από το συνεργείο όπου ο Τσιχάν Τσακίρογλου δούλευε ως την περασμένη Τρίτη δεν έχουν μείνει παρά συντρίμμια. Το αφεντικό του σκοτώθηκε. Ο μισθός του για τον Αύγουστο, που η οικογένειά του χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, δε θα έρθει. Απόγνωση...

Στο διπλανό εργοστάσιο, της "Good Year", οι εγκαταστάσεις είναι άθικτες, οι μπλε ατσαλένιοι τοίχοι στέκονται στις θέσεις τους. Οι εργαζόμενοι λείπουν, όμως. Ψάχνουν για τους δικούς τους, στα συντρίμμια του Ιζμίτ.

Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του σεισμού είναι τρομακτικά. Ομως, λέει ένας ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την Τουρκία, η βιομηχανία "θα αντέξει". Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι. Ανθρωποι σαν τον Τσακίρογλου, που ζητούν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να ξαναχτίσουν τα σπίτια που έχασαν, να τα εξοπλίσουν, να βρουν δουλιές.

Κάθε μέρα που εργοστάσια όπως αυτό της "Good Year" μένουν κλειστά, λένε οικονομολόγοι, χάνονται 300 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση, που ήδη αναζητούσε τρόπους να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ψάχνει απεγνωσμένα κεφάλαια για να αποκαταστήσει τα δίκτυα που υπέστησαν ζημιές: δρόμοι, γέφυρες, γραμμές παροχής ηλεκτρικού, τηλεπικοινωνιών, έχουν καταστραφεί μερικώς. Χειρότερα, η περιοχή που επλήγη αντιπροσωπεύει το μισό των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Το κόστος για την τουρκική οικονομία ενδέχεται να φθάσει από 20 δισ. δολάρια (10% του ΑΕΠ) ως 40 δισ. δολάρια. Η ύφεση μοιάζει σίγουρη. Ενας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η ζημιά για τη χώρα "μπορεί να ξεπεράσει κάθε άλλο τραγικό γεγονός στην ιστορία".

Ενώ η Δύση μελετά τις απορρέουσες από το σεισμό "ευκαιρίες" επενδύσεων και περαιτέρω πρόσδεσης της Τουρκίας στην πορεία των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, Τούρκοι οικονομολόγοι διατυπώνουν αιτήματα. Ο Μπουλέντ Ακγκερμαν, επικεφαλής της Ενωσης Νέων Επιχειρηματιών του Αιγαίου, πρότεινε την ίδρυση μιας εργασιακής βδομάδας "έξι ημερών".

Αλλοι βιομήχανοι ζητούν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Ο Τεβφίκ Ακσόι, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Ekspres, συμφωνεί. "Με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, θα το ξεπεράσουμε", λέει.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου, αυτοκινήτων και ελαστικών δεν υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ενα μέρος του εξοπλισμού υπέστη ζημιές, αλλά "σε μια βδομάδα, τα εργοστάσια θα λειτουργούν".

Ανάμεσά τους και το εργοστάσιο της "Good Year". Οι μισοί από τους εργαζόμενους στο οποίο έχασαν τα σπίτια τους...

Το διυλιστήριο

Οι ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, που προκάλεσε ο σεισμός, ανήλθαν σε 200 εκατομμυρία δολάρια.

"Το κόστος των ζημιών στο διυλιστήριο Τουπράς ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατομμύρια δολάρια και τα 150 εκατομμύρια απ' αυτά θα καλυφθούν από την ασφάλεια", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τουντσά Τοσκάι.

"Ετσι η ζημιά μας στο Τουπράς είναι περίπου 50 - 60 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα στοιχεία είναι οριστικά", πρόσθεσε ο Τοσκάι.

"Δεν αντιμετωπίζουμε έλλειψη πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων και η παραγωγή αυξήθηκε στο μέγιστο στα άλλα διυλιστήρια", δήλωσε ακόμη ο Τούρκος εκπρόσωπος. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Τουπράς έχει τέσσερα διυλιστήρια στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ