Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας

Στους 14.000 έφτασαν οι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού,σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Περίπου 6.500 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες.

Σε ορισμένα επαγγέλματα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη προσφορά εργασίας από απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχέση με τη ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για αποφοίτους φυσικής αγωγής και αθλητισμού, κοινωνιολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας, φιλολογίας, θεολογίας, παιδοψυχολογίας, παιδαγωγικού νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, φυτικής παραγωγής, δημόσιας διοίκησης, φυσικής και χημείας, νοσηλευτικής, διοίκησης μονάδων υγείας και πρόνοιας, κοινωνικής εργασίας, συνεταιριστικών οργανώσεων και εκμεταλλεύσεων κ.ά.

Σε ορισμένα άλλα επαγγέλματα η ζήτηση από τις επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά εργασίας. Πρόκειται για απόφοιτους λογιστικής και χρηματοοικονομικής, διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρησιακής έρευνας και μάρκετινγκ, ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, μηχανολόγου μηχανικού, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα, εφαρμοσμένης πληροφορικής, πληροφορικής, ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, μηχανολογίας, τεχνολογίας τροφίμων, εμπορίας και διαφήμισης, λογιστικής, τουριστικών επιχειρήσεων, γραφιστικής κ.ά.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη περίπτωση, όπου η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση, πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα, του οποίου η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλεπόταν.

Από τους απόφοιτους ανέργους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ποσοστό 87% ήταν άνεργοι για διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, ποσοστό 10% ήταν άνεργοι μέχρι 2 χρόνια και ποσοστό 3% ήταν άνεργοι πάνω από 2 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ