Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 4 Σεπτεμβρίου το "βέτο" επί τάπητος

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προεξοφλούν την αποδέσμευση των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας

Στη Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, θα συζητηθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των ζημιών από το σεισμό. Στο Συμβούλιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση του "βέτο", σχετικά με τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την Τουρκία. Θα παρουσιάσει, μάλιστα, την απόφαση αυτή ως ένδειξη αλληλεγγύης για τη δοκιμαζόμενη γειτονική χώρα και το λαό της, παρά το ότι η άρση του "βέτο" είναι προϊόν της αμερικανοευρωπαϊκής πίεσης για την αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες, πολύ πριν το σεισμό.

Στο θέμα επανήλθε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε στο Συμβούλιο για τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, την κυβερνητική απόφαση και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην προχωρήσει η συζήτηση σε λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, μίλησαν μετά βεβαιότητας για την απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου στο Συμβούλιο της 4ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, με την οποία ζητά την εκδήλωση πρωτοβουλίας με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της Τουρκίας, ενώ ο Γ. Φίσερ σε επιστολή προς τον προεδρεύοντα στην ΕΕ Μάρτι Αχτισαάρι ζητά την ταχεία αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου ύψους 375 εκατομμυρίων ECU.

Την αντίθεσή τους στην άρση του "βέτο" εξέφρασαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ