Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λιτότητα θα είναι σκληρή και συνεχής

Oι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, γιατί η χώρα πιάνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και θα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Βέβαια, υπάρχει πρόβλημα μια και ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 3,3% αντί του 2% και το δημόσιο χρέος στο 105% του ΑΕΠ, αντί του 60%. Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι προοπτικές για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.

****

Kατ' αρχάς πρέπει να έχουν υπόψη οι εργάτες ότι δε χρειάζεται καμιά ανάλυση για το χαρακτήρα και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια και πριν λίγους μήνες αποφάσισε ουσιαστικά το βάρβαρο βομβαρδισμό μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας όπως είναι η Γιουγκοσλαβία. Αυτό τα λέει όλα. Εν πάση περιπτώσει θα προσπαθήσουμε να δούμε ορισμένες πλευρές.

Πρώτα πρώτα για να διατηρηθούν οι δείκτες του Μάαστριχτ στα επίπεδα που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση η λιτότητα θα είναι σκληρή και συνεχής.

Δεύτερον. Η ανάπτυξη των διάφορων χωρών γίνεται ανισόμετρα. Αλλες χώρες θα κινούνται με ταχύτερους ρυθμούς και άλλες με βραδύτερους. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι θα δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο των αδήλων πόρων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Μόνη δυνατότητα θα είναι η πίεση του εργατικού κόστους προς τα κάτω. Αρα τα βάρη θα πέφτουν ιδιαίτερα πάνω στην εργατική τάξη.

Τρίτον. Η Ελλάδα έχει κι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Οι μισθωτοί ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού είναι 52,4%, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι: Βέλγιο 81,4%, Δανία 89,8%, Γερμανία 89,3%, Ισπανία 74%, Γαλλία 87,1%, Ιρλανδία 76,6%, Ιταλία 71,4%, Ολλανδία 88,8% και Πορτογαλία 69,4% (Eurostat, Βασικές στατιστικές της Κοινότητας 1993, σελ. 143). Κατά συνέπεια, το κυνηγητό ενάντια στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους και να ριχτούν στην αγορά εργασίας, ουσιαστικά να πυκνώσουν τις στρατιές των ανέργων. Η διόγκωση της ανεργίας θα πιέζει παραπέρα τους μισθούς και τα μεροκάματα προς τα κάτω.

***

Kατά συνέπεια, οι προοπτικές για την εργατική τάξη, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες είναι δυσοίωνες. Είναι μονόδρομος η οργάνωση και αντίσταση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιδιώξεις της.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

ΥΣ: Οσον αφορά τους οπαδούς της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις Ανατολικές Χώρες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι ηγέτες τους, όπως έδειξε η περίπτωση του μαυσωλείου του Γκ. Δημητρώφ, όχι μόνο δεν μπορούν να οικοδομήσουν αλλά ούτε να γκρεμίσουν!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ