Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΤΟΥΤΕΣ τις μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Μισός αιώνας πέρασε από τη στρατιωτική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, τη νίκη του μοναρχοφασισμού, της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και την εδραίωση του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Εκ των πραγμάτων η επέτειος αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, για να αναλογιστούμε πάνω στα προβλήματα της Ελλάδας και του λαού της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πάνω στις πολιτικές που αντιπαρατάχθηκαν τότε, πάνω στις αιτίες που οδήγησαν στην εμφύλια σύγκρουση, αλλά και πάνω στο καθεστώς που οικοδόμησαν στη χώρα μας οι νικητές - ντόπιοι και ξένοι - μετά τον Αύγουστο του 1949. Ο "Ρ", με τούτο το μικρό αφιέρωμα απλώς φιλοδοξεί να δώσει κίνητρα για συζήτηση και προβληματισμό. Στην εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων" που ζούμε, στην εποχή του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος που βιώνουμε, σε μια εποχή που τα Βαλκάνια, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, σιγοβράζουν πάνω στη φωτιά που άναψε ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός, ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος είναι ανεξάντλητη πηγή ιστορικής και πολιτικής γνώσης, διδαγμάτων και φρονηματισμού (σελίδες 14 - 27)

"ΣΥΝΤΡΟΦΕ Μάνο, Κρητικόπουλο, Ερωτόκριτέ μας, άξιε γιε της Ρωμιοσύνης/ Ερωτας είσαι και ομορφιά και λεβεντιά και αγάπη/ στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη/ μες τη φωνή σου ακέριος ο λαός βρίσκει την πιο σωστή φωνή του/ μες τη φωνή σου πέντε αηδόνια, τρεις αητοί κι ένα λιοντάρι δένουν τη φιλία του κόσμου..." (Γιάννης Ρίτσος 14 IV 81). Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου (2 Σεπτέμβρη 1984) και ένας μήνας από το θάνατο της ακριβής του συντρόφου και λαμπρής χορεύτριας Λίντας Αλμα (2 Αυγούστου 1999). Το μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Μ. Κατράκη και το 40ήμερο μνημόσυνο της Λ. Αλμα θα γίνουν μαζί στο Α Νεκροταφείο στις 5 Σεπτέμβρη (σελίδα 15)

ΕΙΝΑΙ σίγουρο πως πολλά έχουν αλλάξει στην Ινδονησία μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Σουχάρτο από την ενεργό πολιτική σκηνή και την οικονομική κρίση των τελευταίων δύο χρόνων. Ωστόσο, σχεδόν καμία από τις αλλαγές δεν έχει γίνει προς το καλύτερο, παρά τις γενικές εκλογές του περασμένου Ιούνη για την ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού των μελών της Εθνοσυνέλευσης και παρά το προγραμματισμένο γι' αυτή τη βδομάδα δημοψήφισμα στο Ανατολικό Τιμόρ που, εάν όντως διεξαχθεί δίχως εκτεταμένες ταραχές ή προβλήματα, θα απαντήσει στο ερώτημα εάν το μελλοντικό καθεστώς του νησιού θα είναι η αυτονομία (εντός του πλαισίου της εδαφικής κυριαρχίας της Ινδονησίας) ή η ανεξαρτησία... (σελίδες 38 - 39)

ΚΑΘΕ κοινωνικό, προοδευτικό κίνημα στον κόσμο πρέπει να καταστέλλεται, γιατί μπορεί να εμπεριέχει τον κίνδυνο πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών. Και αυτές οι αλλαγές βλάπτουν τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των άλλων συνεταίρων του ΝΑΤΟ, γι' αυτό και οι κίνδυνοι νέων επεμβάσεων στην Ευρώπη και αλλού είναι μέσα στη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Αυτά είναι σε συντομία τα αναλυτικά συμπεράσματα δύο πρώην αντιστρατήγων της ΓΛΔ, του Χάιντς Κέσλερ - ταυτόχρονα υπουργού Αμυνας της ΓΛΔ - και Φριτς Στρέλετς, αναπληρωτή του Κέσλερ, αρχηγού του Επιτελείου του Εθνικού Λαϊκού Στρατού και για ένα διάστημα αναπληρωτή του ανώτατου διοικητή του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τις απόψεις τους τις εξέθεσαν πριν λίγο καιρό σε δημόσια συγκέντρωση του Γερμανικού ΚΚ του Βερολίνου. Οι δύο στρατηγοί είχαν δικαστεί, μετά την ανατροπή της ΓΛΔ, και καταδικαστεί σε πολύχρονες φυλακίσεις, που εξέτισαν κατά μεγάλο μέρος. Δημοσιεύουμε περίληψη των απόψεών τους (σελίδες 38 - 39)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ