Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
"Σύντροφε Σρέντερ, χωρίς εμάς!"

Η "σοσιαλιστική" - όπως αυτοτιτλοφορείται - γερμανική εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ" δημοσίευσε στις 18 Αυγούστου επιστολή αναγνώστη της με αυτόν τον τίτλο. Με αντιστοιχία στην ελληνική πραγματικότητα θα μπορούσε να σταλεί από οπαδό του ΠΑΣΟΚ γράμμα στο "Ριζοσπάστη" με τον τίτλο: "Σύντροφε Σημίτη, όχι με μας!".

Γράφει, λοιπόν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης: "Τα μέλη του SPD πήραν επιστολή του προέδρου του κόμματος, ομοσπονδιακού και "λιτοτητο - καγκελάριου" Γκέρχαρντ Σρέντερ. Παρακαλεί την κομματική βάση να δείξει κατανόηση και να υποστηρίξει τα σχέδιά του για οικονομίες και για τις συντάξεις. Γράφει επί λέξει: "Εγώ και όλη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε εξαρτημένοι από την υποστήριξή σας. Γιατί χωρίς εσάς δεν μπορεί να γίνει τίποτα". Οταν όμως μαζί με τις ΗΠΑ, με τον Σάρπινγκ και τον Φίσερ άφησαν να πέφτουν οι βόμβες στη Γιουγκοσλαβία, δεν παρακάλεσε προηγούμενα τη βάση για υποστήριξη. Τώρα θέλει να "εξοικονομήσει" 30 δισεκατομμύρια μάρκα και να μην τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις - εδώ, λοιπόν, ζητάει να τον υποστηρίξει η βάση".

Ο Γερμανός γράφει ακόμα: "Οι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί στους δήμους και κοινότητες δε ρωτούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τις συνέπειες των "σχεδίων οικονομιών". Για παράδειγμα, τους διαγράφηκαν τα 2,3 δισ. μάρκα, που ως τώρα κατέβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σαν επίδομα κατοικίας στους ανέργους - λήπτες της "κοινωνικής βοήθειας". Κοντά στα 2,3 δισ. από την κυβέρνηση πλήρωναν και οι δήμοι και κοινότητες άλλα 3,5 δισ. για τον ίδιο σκοπό. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να καταβληθούν 5,8 δισ. από τα άδεια ταμεία των δήμων και κοινοτήτων... Για τον Σάρπινγκ, για τα κέρδη των κοντσέρν, για νέες δραστηριότητες της Μπούντεσβερ στο εξωτερικό - για όλα αυτά υπάρχει χρήμα. Ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί τα ποσά σε μάρκα και δολάρια για τις πολεμικές ζημιές στη Γιουγκοσλαβία, αλλά το ότι αυτά θα τα πληρώσουν μόνο οι Ευρωπαίοι, το δήλωσε ήδη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Βόλφενσον... Παντού πρέπει να γίνουν οικονομίες, λένε. Αλλά 20 δισ. πήγαν στον αέρα για μεγαλοπρεπή οικήματα της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών και των κοντσέρν δε γίνεται λόγος.

Σύντροφοι του SPD, καταλάβατε; Πότε θα αντιληφθούν οι αντιμιλιταριστές, οι αντιφασίστες, οι σοσιαλιστές, ότι και μόνο ο κοινός αγώνας με τους κομμουνιστές και άλλους δημοκράτες μπορεί να σταματήσει αυτόν τον ολέθριο δρόμο του κόσμου και να δημιουργήσει μια παγκόσμια σοσιαλιστική τάξη πραγμάτων; Επιστρέψτε το γράμμα στον Σρέντερ με την παρατήρηση: "Καταλάβαμε - χωρίς εμάς"".

Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ