Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισχύει ή όχι η προϋπηρεσία στα μειονοτικά σχολεία;

Δύο διαφορετικές απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας

Σε απάντηση του δημοσιεύματός μας στις 24/8/99 με τίτλο "Δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία στα μειονοτικά σχολεία", το υπουργείο Παιδείας έστειλε στο "Ρ" για δημοσίευση, επιστολή στην οποία αναφέρει:

"1. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου είχε ορισμένες επιφυλάξεις κατά πόσον η διαδικασία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων στα μειονοτικά σχολεία ήταν σύμφωνη μετις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 1566/1985.

2. Τα χρονικά περιθώρια σύνταξης του ενιαίου πίνακα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα και κρίθηκε ότι λόγω της εφαρμογής του μέτρου αυτού για πρώτη φορά, θα έπρεπε να γνωστοποιηθεί ο πίνακας πριν από την κύρωσή του από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους σχετικά με τη σειρά τους και την προϋπηρεσία τους.

3. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι νομιμοποιούνται να περιληφθούν στον οικείο πίνακα και όσοι έχουν προσληφθεί ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στα μειονοτικά σχολεία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 138 του Ν. 2725/1999".

Ο "Ρ" είχε γράψει ότι σύμφωνα με καταγγελία τριών καθηγητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους Νομούς Ροδόπης - Ξάνθης, το υπουργείο δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία διορισμένων απ' αυτό εκπαιδευτικών, στα μειονοτικά σχολεία των δύο νομών. Με την πιο πάνω απάντησή του το υπουργείο αντί να ξεκαθαρίσει - ως όφειλε - τα πράγματα, τα μπερδεύει ακόμα περισσότερο, αν ληφτεί υπόψη ότι για το ίδιο θέμα έδωσε μια εντελώς διαφορετική απάντηση στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στις 25/8/99.

Γράφει λοιπόν το υπουργείο στην απάντηση που δημοσίευσε ο "Αγγελιοφόρος":"... Για την ίδρυση, λειτουργία, επιθεώρηση και εποπτεία των μειονοτικών σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, ισχύουν οι διατάξεις που αναφέρονται στην ιδιωτική εκπαίδευση". Το ίδιο, σύμφωνα με αυτήν την απάντηση του υπουργείου Παιδείας, ισχύει και για τα μειονοτικά Γυμνάσια - Λύκεια που λειτουργούν στην Κομοτηνή και Ξάνθη. Και συνεχίζει το υπουργείο: "Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρχει συνάφεια της διαδικασίας με το καθεστώς της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο οποίο εντάσσονται τα μειονοτικά σχολεία".

Ετσι λοιπόν για το ίδιο θέμα στην απάντηση που έστειλε στο "Ρ" το υπουργείο, γράφει ότι νομιμοποιούνται να συμπεριληφθούν στον "οικείο πίνακα" όσοι έχουν υπηρετήσει στα μειονοτικά σχολεία, ενώ στην απάντηση στον "Αγγελιοφόρο" ισχυρίζεται, ότι δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους γιατί τα μειονοτικά σχολεία εντάσσονται στην ιδιωτική εκπαίδευση!

Επιτέλους τι συμβαίνει; Εχει μήπως το υπουργείο διαφορετική πολιτική ανάλογα με την εφημερίδα που απευθύνεται, ή διαφορετικοί υπάλληλοι στέλνουν διαφορετικές απαντήσεις, σύμφωνα με τις αντιλήψεις περί του θέματος ενός εκάστου; Οπως και να έχει το πράγμα η ύπαρξη και μόνο δύο διαφορετικών και αντίθετων απαντήσεων, αποτελεί σκάνδαλο και κοροϊδία πρώτου μεγέθους και καλείται το υπουργείο να απαντήσει υπεύθυνα και ξεκάθαρα και όχι με τους ανεκδιήγητους... δελφικούς χρησμούς του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ