Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
"Γαλαζοπράσινο" πόρισμα σκοπιμοτήτων

Σε συμπεράσματα που δεν παρουσιάζουν τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου και εναποθέτουν την ανάπτυξη της περιοχής στα μεγάλα έργα υποδομής, κατέληξε η επιτροπή που ανέλαβε να παρουσιάσει το γενικό πόρισμα του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου.Το συνέδριο που έκλεισε τις πύλες τους προχτές το βράδυ και συνήλθε στην Ηγουμενίτσα από 26 ως 29 Αυγούστου, δυστυχώς δεν αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα παρέμβασης για την αναγέννηση της Ηπείρου.

Σ' ολόκληρο το πόρισμα, εκτός από γενικόλογες αναφορές, δε γίνεται ούτε μία παρέμβαση για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, για την ενίσχυση της αγροτιάς, των μικρομεσαίων και των βιοπαλαιστών. Ολη η φιλοσοφία του πορίσματος κινείται γύρω από την αποπεράτωση των μεγάλων έργων- Εγνατία Οδός, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ιόνιος Οδός, σιδηροδρομική σύνδεση - υποδομής και την αξιοποίηση του Γ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, σε μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί πρώτιστα τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και το συμφέρον της χώρας. Δηλαδή, στη συνέχιση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που θα παραχωρήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο την εκμετάλλευση των μεγάλων έργων, θα ξεπουλήσει τις συνεταιριστικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσει τη στρατηγική των ποσοστώσεων και θα υλοποιήσει τις αντιαγροτικές πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ.

Μάλιστα, μέσα από το πόρισμα, η επιτροπή οριοθετεί και το ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών τουλάχιστον, που θα χρειαστεί για την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της Ηπείρου. Επίσης, μέσα από το πόρισμα, η επιτροπή, καλεί το δημόσιο τομέα να προσφέρει και να κατασκευάσει τις φυσικές - υλικές καθώς και τις κοινωνικές υποδομές. Ενώ παράλληλα να δώσει κίνητρα - τύπου Θράκης - για να προσχωρήσει και το ιδιωτικό κεφάλαιο στην περιοχή.

Χρειάζεται άλλη πολιτική

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας στην παρέμβαση που έκανε στο κλείσιμο του συνεδρίου τόνισε ότι τα οξυμένα προβλήματα της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας, δε λύνονται με αναπτυξιακά προγράμματα ή με ειδικούς νόμους. "Χρειάζεται πολιτική βούληση", είπε. "Χρειάζεται μια πολιτική που θα αξιοποιεί τον ανθρώπινο δυναμικό, τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου και θα στηρίζει βασικούς οικονομικούς κλάδους ανάπτυξης. Μια πολιτική που δε θα παραδώσει την εκμετάλλευση των μεγάλων έργο στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Μια πολιτική που θα βγάλει από την ανέχεια και την ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής".

Ο Σωτήρης Κολιούσης, μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής, με δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε ότι "η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τα κατάφερε μια χαρά. Η στημένη από την ίδια επιτροπή πορισμάτων του συνεδρίου, στο πόρισμά της μόνο που δεν κάλεσε τους Ηπειρώτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ". Και συνέχισε: "Στο πόρισμα αυτό δε βρέθηκε ούτε μια αράδα τόπος για την τραγική κατάσταση της Ηπείρου και ας αναλύθηκε αυτή τρεις ολόκληρες μέρες. Δε θεωρήθηκε σκόπιμο να γραφεί ούτε μια λέξη για το πώς οδηγηθήκαμε στην κατάσταση αυτή και ας σφυροκοπήθηκαν οι αίτιοι από το σύνολο των συνέδρων. Δεν τον βρήκαν σκόπιμο γιατί έπρεπε να αναφερθούν στις πολιτικές που οδήγησαν και συνέχισαν να οδηγούν στον αφανισμό ολόκληρης της Ηπείρου και δεν μπόρεσαν βέβαια ούτε να το επιχειρήσουν, γιατί με το πόρισμά τους προτείνουν την ίδια πολιτική. Αναρωτιέται κανείς; Προτρέπουν τους Ηπειρώτες να συναινέσουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής του Εθνικού στόχου της ΟΝΕ που αποτελεί μονόδρομο καταστροφής για τον τόπο τους και πιστεύουν με τα σωστά τους ότι θα σκύψουμε το κεφάλι και θα πούμε και ευχαριστώ. Ας μη γελιούνται. Το άνοιγμα των δρόμων για το βάθεμα των καπιταλιστικών ανισοτήτων και στην Ηπειρο, εκτός από υπερκέρδη σε λίγους, συνοδεύεται και από τη φτώχεια των πολλών και τη συμφορά της περιοχής. Τους αγώνες δε θα τους σταματήσουν τα κράσπεδα της Εγνατίας... ".

Τέλος, με ψήφισμα, που επικυρώθηκε από τους συνέδρους, ζητείται η άμεση αναθεώρηση του σχεδίου που δεν κατοχυρώνει τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι ένα ανεκτό συγκοινωνιακό δίκτυο δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει σιδηρόδρομο. Οι σύνεδροι στο ψήφισμά τους, καταγγέλλουν τον εμπαιγμό, για ένα έργο που δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί αναγκαίο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ