Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΗΛΟΥ
Ανάγκη για άμεσες επεμβάσεις προστασίας

"Στη Δήλο γεννήθηκε το φως, το φως του ήλιου και το φως του φεγγαριού"... Ηταν οι πρώτες λέξεις που είπε ο αρχαιολόγος Παναγιώτης Χατζηδάκης,όταν υποδεχόταν, το Σάββατο, την αποστολή των δημοσιογράφων, στο ιερό νησί, την ώρα ακριβώς που στο Μουσείο συνεδρίαζε η Ομάδα Εργασίας για τη Συντήρηση των Μνημείων της Δήλου,παρουσία της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κάτω από αυτό το φως ο άνθρωπος δημιούργησε και άφησε έργα που σήμερα τα λέμε μνημεία. Μοιάζει πραγματικά σαν να παλεύει κανείς με την ίδια τη φύση, για να μπορέσει να διατηρήσει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την ανθρώπινη δημιουργία. Αυτό ακριβώς κάνουν οι συντηρητές - εκμαγείς της Ακρόπολης Θ. Καγιώργης, Α. Λιακόπουλος, Γ. Μπαϊμπάς και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μ. Κουτσογιάννης, Ν. Ματούλας και Δ. Κώτση, που εγκαταστάθηκαν στη Δήλο, υπό την επίβλεψη της γλύπτριας - συντηρήτριας Ιω. Στυψιανού από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων.Φέρνοντας μαζί τους την πολύχρονη και πολύτιμη εμπειρία τους ανέλαβαν τη λήψη των εκμαγείων από τους Ναξιακούς Λέοντες, εν όψει της μεταφοράς τους στο Μουσείο. Ηδη έχουν ολοκληρώσει τη λήψη εκμαγείων από τους τέσσερις λέοντες και την ώρα που φτάναμε στο νησί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τη μέθοδο που εφαρμόζεται. Ενα ευχάριστα αναπάντεχο "μάθημα" για τη διαδικασία εκμάγευσης.

Στην πραγματικότητα γινόμασταν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για τη Δήλο, αφού σε λίγο καιρό το επί σειρά αιώνων τοπόσημό της θα στεγαστεί στο Μουσείο για λόγους προστασίας και διατήρησης. Από την άνοιξη του 2000, που θα τοποθετηθούν τα αντίγραφα, η οδός των Λεόντων θα δείχνει πάλι ίδια. Ολοι, όμως, ξέραμε ότι δε θα είναι ίδια ποτέ ξανά.

Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά στην Ομάδα Εργασίας σημείωναν ότι η μέθοδος που ακολουθείται εξασφαλίζει την ασφάλεια των γλυπτών από τυχόν φθορές στη διάρκεια της εκμάγευσης, καθώς και την ποιότητα των αντιγράφων.Τον Οκτώβρη τα πρωτότυπα θα μεταφερθούν στο Μουσείο, ενώ στο κτίριο της Διεύθυνσης Συντήρησης στην Πειραιώς 81 θα μεταφερθούν τα γύψινα εκμαγεία για να αρχίσει η χύτευση των αντιγράφων.

Την Ομάδα απασχόλησαν και οι επόμενες επεμβάσεις για τη συντήρηση και αναστήλωση των μνημείων της Δήλου, οι οποίες, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λ. Μενδώνη θα ενταχθούν στο Γ ΚΠΣ.Σημειώνουμε ότι έχουν ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ μελέτες συντήρησης για τα ψηφιδωτά και τα κονιάματα των οικιών της Δήλου και θα ακολουθήσουν μελέτες αναστήλωσης.

Για όλα αυτά η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ έθεσε το χρονικό ορίζοντα του 2004 και εδώ ακριβώς φαίνεται να εντάσσεται το αρχαίο θέατρο. Τα περιθώρια αναστήλωσης δεν είναι ακόμα σαφή για τους ειδικούς.

Αλλά η επιλογή του θεάτρου, ως προτεραιότητα της ομάδας εργασίας και

η σύνδεσή με το 2004, μήπως προαναγγέλλει μια πιθανή απόδοση σε χρήση.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιότητες στη Σαγκάη (2010-06-12 00:00:00.0)
«Απουσία συντήρησης»... (2006-03-09 00:00:00.0)
Τάξη στο ...«χάος» της Δήλου (2001-06-16 00:00:00.0)
Με ρυθμούς Επιτροπών... (1999-04-28 00:00:00.0)
Προβληματική ανάδειξη και προστασία (1998-11-03 00:00:00.0)
Δήλος των παθών... (1997-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ