Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Πρόταση για κομματική υποψηφιότητα

Την υποψηφιότητα Κύρκου προωθεί η ηγεσία του ΣΥΝ, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την πίεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη κοινής υποψηφιότητας στην Προεδρία, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές το Μάρτη.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ - τη δεύτερη γι' αυτό το ζήτημα - με εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - διαφώνησαν τα στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος - προτείνεται προς την ΚΠΕ του κόμματος που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, να αποφασίσει και να προτείνει προς το Συνέδριο, που γίνεται τέλη Νοέμβρη: Ο ΣΥΝ να μη συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή Προέδρου λόγω του τρόπου που το κόμμα αυτό χειρίζεται το όλο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, με εκβιαστικά διλήμματα και μετάθεση ευθυνών στα άλλα κόμματα. Και, αντί του Κ. Στεφανόπουλου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ να προβάλλει την υποψηφιότητα του στελέχους του Λεωνίδα Κύρκου. Βεβαίως, από το Συνασπισμό δε διευκρινιζόταν τι θα γινόταν στην, υποθετική, περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, επιδίωκε και συνέπραττε σε κοινή υποψηφιότητα με το ΣΥΝ, περίπτωση που θεωρούσαν απίθανη...

Δικαιολογώντας την παραπάνω θέση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι "η υπόθεση της εκλογής του Προέδρου δεν είναι υπόθεση ονοματολογίας. Επιβάλλεται με σαφή πολιτικά κριτήρια - που δεν εξήγησε ποια είναι - να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. Κι εμείς λέμε ότι δε συμπράττουμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε διαδικασίες σκοπιμότητας και προτείνουμε με πολιτικό σκεπτικό την πρόταση του Λ. Κύρκου, κατά πλειοψηφία, που θα συζητήσουμε και στην ΚΠΕ".

Πάντως, με την πρόταση αυτή διαφώνησαν τα στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, τα οποία και πρόβαλαν ότι ο Συνασπισμός δεν πρέπει να συμπράξει, ανεξαρτήτως ονόματος υποψηφίου για την Προεδρία, στην παράταση της θητείας της κυβέρνησης. Και να διαμορφώσει, ανάλογα, τη στάση του στο θέμα της Προεδρίας στις διαδικασίες που θα γίνουν στη Βουλή. Η στάση της πλειοψηφίας για την υποψηφιότητα Κύρκου, μιας στενής κομματικής επιλογής όπως τη χαρακτήριζαν, οδηγεί το ΣΥΝ σε απομόνωση, αφού δεν επιτρέπει καν τη δυνατότητα κάποιας επικοινωνίας με άλλα κόμματα και παράγοντες του ευρύτερου αριστερού χώρου και την ανάπτυξη πολιτικών διεργασιών, τόνιζαν στελέχη των διαφωνούντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ