Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ηταν δολοφονία"!

Η εγκληματική αδιαφορία της ΧΟΧΤΙΦ και της κυβέρνησης "σκότωσαν" τον 45χρονο εργάτη προχτές το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο με δυο επιστολές του είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους

"Δολοφονία",χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που έγινε προχτές το απόγευμα στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα,με θύμα τον 45χρονο Παύλο Κατσένο.Παράλληλα, δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε στείλει προς υπουργείο και υπεύθυνους του εργοταξίου, όπου επισήμαινε τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και ζητούσε άμεσα μέτρα, τα οποία ποτέ δεν πάρθηκαν. Μόλις μια μέρα πριν το δυστύχημα, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας - με αφορμή ομαδικό ατύχημα στο μετρό - όπου ο υφυπουργός Χ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων σε γιαπιά και εργοτάξια.

Το δυστύχημα συνέβη προχτές στις 4.30 το απόγευμα, καθώς ο Π. Κατσένος πραγματοποιούσε εργασίες επιχωμάτωσης. Τα χώματα, λόγω της βροχής υποχώρησαν και ο οδοστρωτήρας πάνω στον οποίο βρισκόταν ο άτυχος εργάτης ανατράπηκε και τον συνέθλιψε.

"Ο συνάδελφος - τονίζει το Συνδικάτο - στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε, γιατί το έδαφος, στο οποίο δούλευε, μετά τις βροχοπτώσεις ήταν ακατάλληλο. Οι εργασίες έπρεπε να διακοπούν και να πραγματοποιηθούν σε άλλο χρόνο που το έδαφος θα ήταν κατάλληλο. Αυτό όμως δεν έγινε, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των εμπλεκόμενων εταιριών στο έργο, ΧΟΧΤΙΦ - ΑΝΕΓΕΡΣΗ κλπ., καθώς και της κυβέρνησης, που σαν άμεση προτεραιότητα έχουν τη λειτουργία του αεροδρομίου και το κέρδος, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων".

Οπως σημειώνει, το τελευταίο διάστημα τα θανατηφόρα και σοβαρά ατυχήματα στην οικοδομή και ιδιαίτερα στα εργοτάξια κατασκευής των μεγάλων έργων αυξάνουν ανησυχητικά. "Οι εργοδότες - συνεχίζει - ενθαρρημένοι από την κυβερνητική αδιαφορία, το ξεχαρβάλωμα των ΚΕΠΕΚ, των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, δεν τηρούν κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ εντατικοποιούν την εργασία".

Στις 22 Ιούνη '99, με επιστολή του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Τροχαία Αθηνών, με ημερομηνία 22 Ιούνη '99, το Συνδικάτο ενημέρωνε για μια σειρά παραβιάσεις που διαπίστωσε μετά από έλεγχο στο εργοτάξιο και ζητούσε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Αυτές αφορούν: Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν χώματα και διάφορα υλικά, τα οποία εκτός από το ότι ήταν παραφορτωμένα έτρεχαν και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα περισσότερα φορτηγά δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας και ορισμένοι από τους οδηγούς δεν είναι εφοδιασμένοι με άδειες κυκλοφορίας. Ορισμένοι από τους εργολάβους και τους υπεργολάβους μεταφέρουν τους εργαζόμενους με ακατάλληλα αυτοκίνητα, κυρίως κλειστά σαν κλούβες, τα οποία επιπλέον φορτώνουν υπεράριθμα, κλπ.

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 30 Αυγούστου, σε νέο έγγραφο προς την τεχνική εταιρία ΧΟΧΤΙΦ,σημείωνε ότι το απαράδεκτο καθεστώς της μεταφοράς των εργαζομένων με ακατάλληλα αυτοκίνητα συνεχίζεται, όπως και η επικίνδυνη κατάσταση με το να κινούνται τα φορτηγά με μεγάλη ταχύτητα. Ανέφερε ότι οι παραπάνω παραβιάσεις, αλλά και άλλες γίνονται από όλες τις εταιρίες στο εργοτάξιο και καλούσε τη ΧΟΧΤΙΦ να αναλάβει την ευθύνη της που απορρέει από το υπόμνημα συνεννόησης και να παρέμβει στους εργολάβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ