Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί

Αντιδρούν στην πορεία διάλυσης, στην οποία βρίσκεται, λόγω περικοπών δαπανών και ελλείψεων προσωπικού, η μοναδική μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί

Τη συνέχιση της απεργίας, την οποία είχαν κηρύξει στις 23 Αυγούστου, αποφάσισαν σε γενική συνέλευση, που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου,αντιδρώντας στην απαξίωσή του, που επιβλήθηκε από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και την περικοπή των κονδυλίων εφημερίας κατά 26%.

Τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου "λόγω της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας, που εφαρμόζεται στη λογική της ΟΝΕ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και έχει ως αποτέλεσμα η δημόσια υγεία και στη Ζάκυνθο να νοσεί", περιγράφει με χτεσινή ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οπως είχαν επισημάνει σε κοινό έγγραφό τους η Τριμελής Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή των γιατρών του Νοσοκομείου Ζακύνθου από την αρχή των κινητοποιήσεών τους, το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου - η μοναδική μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί - βρίσκεται καθημερινά σε γενική εφημερία για όλα τα περιστατικά, όμως οι γιατροί του νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους απ' τον Απρίλη του 1999!

Η εκσυγχρονιστική λιτότητα στο θέμα των εφημεριών του Νοσοκομείου Ζακύνθου είχε αποτέλεσμα τη μείωση των κονδυλίων κατά 26% (εγκρίθηκαν μόνο 140 εκατ. δραχμές έναντι 189 εκατ. δραχμών που απαιτούνται για την πληρωμή των προγραμμάτων, που καταρτίζονται με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής). Αποτέλεσμα των περικοπών είναι να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των 35.000 κατοίκων της Ζακύνθου - αριθμός που διπλασιάζεται το καλοκαίρι - καθώς, όπως επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, τα προγράμματα που εγκρίνονται "καλύπτουν μόνο στο ελάχιστο τις ανάγκες του νοσοκομείου, δεδομένου ότι υπάρχουν ειδικότητες με ένα μόνο γιατρό ή το πολύ δύο, με αποτέλεσμα η κάλυψη σε μηνιαία βάση να γίνεται χάρη στην εθελοντική προσφορά των γιατρών (π.χ. νευρολόγος, οδοντίατρος, οφθαλμίατρος)".

Σημαντική επίσης είναι και η έλλειψη προσωπικού, καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 22 γιατροί, ενώ είναι ακάλυπτες το 33% των οργανικών θέσεων.Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ότι αν απ' τον έλεγχο στα προγράμματα διαπιστωθεί πως δεν είναι δυνατή η περικοπή τους, θα δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται και ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου συμπλήρωσαν χτες τη δεύτερη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, καμία κίνηση δεν έχει γίνει για τη διασφάλιση της υγείας του ζακυνθινού λαού.

"Η πολιτική που χρειάζεται σήμερα είναι αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής της απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και η δημιουργία κοινού μετώπου για ένα υγιές ΕΣΥ, για ανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη, για ανθρώπινες αμοιβές εργαζομένων, για να σταματήσει το ξεπούλημα της Δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών (2001-08-21 00:00:00.0)
Περιορίστε τις δαπάνες των εφημεριών! (2001-05-16 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση χτυπά τις εφημερίες (2001-04-12 00:00:00.0)
Εφημερία χωρίς καρδιολόγο, χειρουργό και μικροβιολόγο! (2000-06-18 00:00:00.0)
Οι περικοπές οδηγούν σε απορύθμιση (1999-05-18 00:00:00.0)
Επαναπροσέγγιση διατήρησης των περικοπών (1998-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ