Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επίθεση... αγάπης σε πεινασμένους συνταξιούχους

Στην οικονομική εξαθλίωση οδηγούνται οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της διαχρονικής λιτότητας και το βαρύτατο πλήγμα που σήμανε για τις συντάξεις η αποσύνδεσή τους από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αποκαλυπτικά στοιχεία για την απάτη που κρύβεται πίσω από τη δημαγωγία περί του ΕΚΑΣ. "Ψύλλος στα άχυρα" οι... εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Με ηχηρές, αλλά άνευ ουσιαστικού περιεχομένου εξαγγελίες περί "προστασίας των συντάξεων, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό", αλλά και με μια αναπροσαρμογή του διαβόητου ΕΚΑΣ που παίρνει ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων στις 21.000, επιχειρεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να παραπλανήσουν και να συγκαλύψουν τη σκληρή αντισυνταξιουχική πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα και που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Η επίθεση... αγάπης - που αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές - συνοδεύεται από μια πολιτική που έχει οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των συντάξεων πίσω και από τα επίπεδα του 1980!

Τα στοιχεία είναι αδυσώπητα: Στα 1,714 εκατ. δρχ. θα ανέλθουν μέχρι τέλος του χρόνου οι απώλειες εισοδήματος που είχε ο κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια,μετρώντας από το 1991, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται ο αντιασφαλιστικός νόμος 1902/90 που αποσύνδεσε τις κατώτερες συντάξεις από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη!

Για παράδειγμα, το 1991, με βάση το προηγούμενο καθεστώς - της σύνδεσης δηλαδή της σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ - η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ θα έπρεπε να διαμορφωθεί στις 68.160 δρχ. το μήνα και συνολικά το έτος στις 954.240 δρχ. Ομως την ίδια χρονιά, η σύνταξη διαμορφώθηκε στις 65.417 δρχ. το μήνα και στις 915.831 δρχ. το χρόνο. Δηλαδή, απώλειες χρόνου, 38.409 δρχ.! Τα επόμενα χρόνια συνεχίζεται η ίδια κατάσταση και φτάνουμε στο '99 που η κατώτερη σύνταξη αν ίσχυε η σύνδεση με τα 20 ΗΑΕ, θα διαμορφωνόταν στις 133.250 δρχ. το μήνα και συνολικά το έτος στις 1.865.500 δρχ.. Αντίθετα, με τις "γενναιόδωρες" αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής διαμορφώθηκε στις 112.540 δρχ. το μήνα και συνολικά το χρόνο στις 1.575.560 δρχ., ενώ οι απώλειες μόνο το '99 ανέρχονται στις 289.940 δρχ.

Οι κατώτερες συντάξεις έχουν πέσει από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη μέχρι σήμερα στα 16,8 ημερομίσθια,ενώ οι απώλειες για τις μεγαλύτερες συντάξεις είναι ακόμα πιο μεγάλες. Για την ίδια περίοδο οι απώλειες εισοδήματος, λόγω πληθωρισμού, εκτιμούνται ότι έφτασαν στο 25%. Τον κλοιό στις συντάξεις συμπληρώνει η ειδική εισφορά που έχει επιβληθεί για τον ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) που κυμαίνεται από 2% ως 5%.

Η απάτη με το ΕΚΑΣ

Την πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να την καλύψει πίσω από το περιβόητο ΕΚΑΣ, που αποτελεί το κύριο προπαγανδιστικό της "ατού". Οι ίδιοι οι συνταξιούχοι το έχουν χαρακτηρίσει "επίδομα ντροπής", ενώ πίσω από τη δημιουργία του κρύβονται απώτερα κυβερνητικά σχέδια που έχουν να κάνουν με τη συνολική έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση και ειδικότερα με την κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης και την αντικατάστασή τους από προνοιακό βοήθημα, τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, στην οποία σχεδιάζεται να μετεξελιχθεί το ΕΚΑΣ.

Ακόμα όμως και αυτό το επίδομα, δεν το παίρνει παρά ένα τμήμα χαμηλοσυνταξιούχων και αφού περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο εισοδήματος. Ειδικότερα, ολόκληρο το επίδομα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δηλαδή 17.850 δρχ. το παίρνουν οι συνταξιούχοι με συντάξεις μέχρι 117.482 δρχ. Για τις μεγαλύτερες συντάξεις μέχρι 129.000 δρχ., το ΕΚΑΣ είναι μόλις 4.470 δρχ.

Τα στοιχεία του ΙΚΑ αποδεικνύουν το μέγεθος της απάτης. Ετσι, από τους 560.000 συνταξιούχους ΙΚΑ με τα κατώτερα όρια σύνταξης, παίρνουν το ΕΚΑΣ μόλις 220.000 συνταξιούχοι. Από αυτούς ολόκληρο το ΕΚΑΣ παίρνουν οι μισοί, δηλαδή περίπου 110.000 και οι υπόλοιποι κουτσουρεμένο.

Τα προεκλογικά "πυροτεχνήματα" της κυβέρνησης δεν αγγίζουν τους συνταξιούχους που νιώθουν στο πετσί τους την κυβερνητική πολιτική και οι οποίοι μετά τη μαχητική "υποδοχή" του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ετοιμάζονται ήδη για ένα "θερμό" αγωνιστικά χειμώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ