Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Φάτε μάτια ψάρια και δόλιες υποσχέσεις

Ο αδυσώπητος πόλεμος διεκδίκησης της εξουσίας άρχισε ανάμεσα στους δύο, ανεξάρτητα από το χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Με εφαλτήριο την Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με συχνή αναφορά σε χρόνο αόριστο και μέλλοντα.

Η γραμματική καλείται να επιβεβαιώσει έτσι το χρόνο αναφοράς των ρημάτων, όταν χρησιμοποιείται για κομματικές επιδιώξεις.

Και άρχισε ο πόλεμος, με μια κίνηση αιφνιδιασμού του ενός Κώστα προς τον άλλο, που εξόργισε την κυβέρνηση, η οποία διεκδικούσε την πρωτιά, το Σάββατο των εγκαινίων. Ετσι, η τακτική των κινήσεων και από τις δυο πλευρές, αντικαθιστά την πολιτική στρατηγική ουσίας, ανεξάρτητα πώς βαπτίζονται και μεταβαπτίζονται οι υποσχέσεις και "παροχές" προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Και οι δύο, άλλωστε, διεκδικητές νομής της εξουσίας, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης "νέας τάξης", αναφέρονται σ' αυτό που η ιατρική ονομάζει συμπτωματική και όχι αιτιολογική αντιμετώπιση και θεραπεία. Και που σημαίνει, εκτός των άλλων, να σπάζεις το θερμόμετρο για να μη βλέπεις τον πυρετό του κοινωνικού αναβρασμού. Και τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πιστεύουν στον αλάθητο προσανατολισμό της ΕΥΡΩ - ΟΝΕ πορείας, της νέας τάξης, των ιδιωτικοποιήσεων και των νατοϊκών επεμβάσεων, όπως και της χρήσης - κατάχρησης της ελληνικής επικράτειας ως νατοϊκού ορμητηρίου.

Η προεκλογική, λοιπόν, περίοδος άρχισε, άτυπα μεν, αλλά ουσιαστικά, όπως σηματοδοτείται και επιβεβαιώνεται από την πλειοδοσία ευκαιριακών ισχνών υποσχέσεων και επιλεκτικών προσλήψεων. "Εξεστι, γαρ" να επαναλαμβάνονται τα γνωστά κομματικά θέσμια, του τύπου "Δώσε κάτι, γιατί χανόμαστε"!

Κατά τ' άλλα, κανείς από τους δύο δε βρήκε λόγια αναφοράς στην ξένη επικυριαρχία και τα δεινά που τη συνοδεύουν, όπως και την εξάρτηση απ' αυτήν, για την οποία ο κ. Κ. Ι. Αγγελόπουλος έγραφε πρόσφατα στην "Καθημερινή" της 22.8.99: "Η Ελλάδα έχει πλήρη συμμετοχή και μερίδιο ευθύνης πολιτικής και στρατιωτικής στον πόλεμο που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ, λόγω Κοσσυφοπεδίου και κάθε διπλωματική κίνηση και επιλογή της από εδώ και στο εξής θα τη χρεώσει με νέες συγκεκριμένες ευθύνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ