Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημόσια εκπαίδευση μπαίνει σε "βαρυχειμωνιά"

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, μειώνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολεία, ενώ καταγράφεται η τάση για εγκατάλειψη του Λυκείου και στροφή στην τεχνική επαγγελματική κατάρτιση

Στροφή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και μείωση των εκπαιδευτικών και μαθητών προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που αφορούν την εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες τα σχολικά έτη 1997/98 και 1998/99.Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα καλύπτει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της "μεταρρύθμισης", δεν αναφέρονται καν στοιχεία για τα "ενιαία" λύκεια και τα ΤΕΕ, ούτε στοιχεία ανά τάξη. Αντίθετα, το σύστημα της "μεταρρύθμισης" που σπρώχνει χιλιάδες παιδιά εκτός λυκείου, στη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ, περιγράφεται σε... μία υποσημείωση. Στους πίνακες που παραθέτει η γενική γραμματεία της ΕΣΥΕ, το "ενιαίο" λύκειο δεν αναφέρεται καν, αλλά η σύγκριση γίνεται με τα γενικά και τεχνικά λύκεια. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για στοιχεία έναρξης της χρονιάς στα οποία δεν καταγράφεται η μετακίνηση μαθητών του Λυκείου προς την τεχνική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά σχολεία.

Η εικόνα πάντως στην εκπαίδευση παρουσιάζεται ιδανική, με αναλογίες μαθητή ανά δάσκαλο - καθηγητή που... ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και εκείνο το πολύχρονο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για αναλογία έναν καθηγητή προς 25 μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ένα δάσκαλο ανά 20 μαθητές στην Πρωτοβάθμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο, ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας παρουσιάζεται μειωμένος. Από 1.605.461 μαθητές που φοιτούσαν στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης το σχολικό έτος 1997/'98,μειώθηκαν σε 1.572.933 το έτος 1998/'99.Αυτό, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το αποδίδει στην υπογεννητικότητα.

Παρατηρείται επίσης αύξηση του αριθμού των μαθητών που επέλεξαν τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές, οι οποίες από πέρσι μετατράπηκαν σε ΤΕΕ Α κύκλου. Συγκεκριμένα, 53.312 μαθητές πήγαν στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές έναντι 47.239 πρόπερσι. Σημειώνεται ότι επειδή τα στοιχεία αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν περιλαμβάνονται μετακινήσεις μαθητών από τα "ενιαία" λύκεια, στα ΤΕΕ. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση κατά 6.2% του αριθμού των μαθητών που πήγαν σε ιδιωτικές Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές.

Μειωμένος πάντως εμφανίζεται ο αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν την ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται μειωμένος από 39.074 σε 38.069,όμως επειδή αυτά τα στοιχεία είναι από τις εγγραφές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς δε συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των μαθητών που διαρκούσης της χρονιάς εγκατέλειψαν το δημόσιο σχολείο για να πάνε στο ιδιωτικό.

Λιγότερες σχολικές μονάδες

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σχολικών μονάδων, οι αδιαβάθμητες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές ήταν και πάλι οι μοναδικές που είχαν αύξηση. Συγκεκριμένα, από 280 που ήταν το 1997/'98 έγιναν 285 το 1998/'99.

Τα νηπιαγωγεία από 5.700 μειώθηκαν σε 5.576,τα Δημοτικά από 6.695 σε 6.549,τα Γυμνάσια από 1.930 σε 1.923,και τα Λύκεια (Γενικά, ΕΠΛ, ΤΕΛ που μετατράπηκαν σε ενιαία λύκεια) από 1.606 έγιναν 1.608.Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Λυκείων θα ακολουθήσει πορεία μείωσης μιας και φέτος παίρνει έκταση το φαινόμενο κατάργησης Ενιαίων Λυκείων, καθώς ήδη με πέντε υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν 247 "ενιαία" Λύκεια και συγχωνεύτηκαν άλλα 35.

Μειώνεται το διδακτικό προσωπικό

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει μείωση του διδακτικού προσωπικού και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, από 120.356 εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στα σχολεία τη χρονιά 1997/'98, πέρσι ο αριθμός μειώθηκε σε 117.924.

Κάτι παραπάνω από ιδανικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αναλογίες μαθητή εκπαιδευτικού, όπως αυτές παρουσιάζονται. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την περασμένη χρονιά η αναλογία μαθητών ανά διδάσκοντα εμφανίζεται 16.5 στα νηπιαγωγεία, 14.1 στα δημοτικά, 12 στα γυμνάσια, 14 στα Γενικά Λύκεια, 4 στα ΕΠΛ, 11 στα ΤΕΛ, και 15.6 στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές. Βέβαια, στην πραγματικότητα άλλα ισχύουν. Ομως στο σύνολο διδασκόντων η ΕΣΥΕ συμπεριλαμβάνει τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτουν πλήρες ωράριο κλπ.

Εγκαταλείπουν το Λύκειο οι μαθητές

Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές και οι γονείς σήμερα, μετά την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" δεν μπορεί να συγκαλυφτεί με την ιδανική εικόνα που παρουσιάζει το ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι ήδη γνωστό αλλά και ορατό, ότι από τους 121.805 μαθητές της προηγούμενης Α Λυκείου (σχολική χρονιά 1997 - '98), μόλις 90.000 έλαβαν μέρος στις εξετάσεις της Β Λυκείου. Και από αυτούς, υπολογίζεται ότι 26.000 έμειναν μετεξεταστέοι τον Ιούνη. Σήμερα, φαίνεται ότι ένα 20% δεν προσέρχεται καν για επανεξέταση και οδηγείται στο να επαναλάβει την τάξη ή έχει ήδη "επιλέξει" ή μάλλον έχουν επιλέξει γι' αυτόν να εγκαταλείψει το Λύκειο. Τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των μαθητών που θα τελειώσουν του χρόνου το Λύκειο, αφού θα έχουν περάσει επιτυχώς και τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ Λυκείου, θα είναι μειωμένος, και θα περιορίζεται στους μισούς περίπου από όσους αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ