Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβλεπόμενες ενέργειες

Την ανάγκη να βρεθούν τεράστιες εκτάσεις, που θα πρέπει να οικοδομηθούν για να καλύψουν τις νέες οικιστικές ανάγκες των κατοίκων όχι πλέον του Λεκανοπεδίου, αλλά συνολικά της Αττικής, καθώς η πόλη μεταφέρεται πλέον προς τα Μεσόγεια, επισημαίνει το Σχέδιο Δράσης. Η συγκεκριμένη μάλιστα ανάγκη για την εξεύρεση της απαιτούμενης νέας γης πρέπει να λυθεί άμεσα, αφού είναι φανερό πως τα χρονικά περιθώρια μέχρι το 2004 στενεύουν.

Ηδη, το ΥΠΕΧΩΔΕ με το θεσμό των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου προσπαθεί να νομιμοποιήσει χιλιάδες αυθαίρετα, ενώ από προχτές στο Αιγάλεω και στο Ποικίλο Ορος νομιμοποιούνται μια σειρά αυθαιρεσίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, στο νομοσχέδιο "Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Συνολικά, τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και τα οποία προτείνει το Σχέδιο Δράσης είναι τα εξής:

  • Η ένταξη της προώθησης του διεθνούς ρόλου της Αθήνας ως ειδικού στόχου σε σημαντικά προγράμματα και σχέδια. Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ή πλαισίου.
  • Η προώθηση των παρακάτω αξόνων πολιτικής:

- Αμεση υποστήριξη δραστηριοτήτων που αποτελούν την "πρώτη ύλη" του επιθυμητού ρόλου: Χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, γραφεία, έδρες μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνή κύκλο εργασιών, έρευνα και τεχνολογία, διεθνές χονδρεμπόριο, ορισμένες κατηγορίες βιομηχανικών επιχειρήσεων αιχμής με εξαγωγικό προσανατολισμό, διεθνείς μεταφορές, τουρισμός, πολιτισμός και αναψυχή, ορισμένες κατηγορίες σπάνιου λιανικού εμπορίου και προσωπικών υπηρεσιών.

- Εστίαση του διεθνούς ρόλου σε τρεις γεωγραφικές κατευθύνσεις με σειρά προτεραιότητας ως εξής: 1. Βαλκάνια - παρευξείνιες χώρες - λοιπή Ανατολική Ευρώπη. 2. Δυτική Ευρώπη 3. Ανατολική (κυρίως Μεσόγειος).

- Βελτίωση της λειτουργικότητας και της εικόνας του ευρύτερου αθηναϊκού χώρου.

- Προσφορά κατοικίας κατάλληλη για το προσωπικό επιχειρήσεων με διεθνή φυσιογνωμία.

- Πολιτική για την απαιτούμενη νέα γη.

- Ελεγχος - συγκράτηση της συσσώρευσης συμβατικών δραστηριοτήτων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Το Σχέδιο Δράσης δίνει τις εξής κατευθύνσεις:

  • Ολοκλήρωση του σχεδιασμού χρήσεων γης στο σύνολο του εξωαστικού χώρου της Αττικής, με ταυτόχρονη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

- Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες στρέμματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα πρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης. Τα αυθαίρετα θα νομιμοποιηθούν ενώ θα θεσπιστούν και νέες Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Το παράδειγμα της ΖΟΕ Μεσογείων, με το οποίο η έκταση 11 δήμων της Ανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Σπάτα, Κορωπί, Παιανία, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Ανθούσα, Πικέρμι, Λούτσα, Μαρκόπουλο) σχεδόν διπλασιάστηκε! Αφού λοιπόν η εντός σχεδίου έκταση της Αττικής θα έχει διπλασιαστεί, τότε θα... καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση...

Εκτός από αυτό υπάρχουν ακόμα οι εξής κατευθύνσεις που προτείνονται από το Σχέδιο Δράσης.

  • Ενεργοποίηση χρήσεων γης στις περιοχές υπάρχουσας ή δυνητικής πίεσης επέκτασης κεντρικών λειτουργιών (εκτός σχεδίου).
  • Καθορισμός νέων περιοχών για οργανωμένες μορφές δόμησης κατοικίας (ΠΕΡΠΟ ή ανάλογη μορφή) και βιομηχανίας και χονδρεμπορίου (ΒΕΠΕ διαφόρων τύπων).
  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη βιομηχανία (χωροθέτηση, κίνητρα (σ.σ. ανατροπή του ΠΔ 84/84).
  • Θέσπιση ρυθμίσεων και, κυρίως, συγκεκριμένων διαδικασιών και υποδομής ελέγχου και επιβολής τους σχετικά με την ηχορύπανση.
  • Πρόβλεψη ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης "δεύτερης γενιάς", που έχουν ως πηγή τους καταλύτες των αυτοκινήτων.
Αναγκαία έργα

Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση του στόχου της Μητροπολιτικής Αθήνας, μέσα στα όρια του 2004, που προτείνει το Σχέδιο Δράσης είναι:

  • Η ολοκλήρωση του δικτύου ταχειών μετακινήσεων (δημόσιες συγκοινωνίες μεγάλης μεταφορικής ικανότητας και οδική υποδομή) μεταξύ των βασικών πόλων συγκέντρωσης δραστηριοτήτων διεθνούς φυσιογνωμίας.
  • Η αύξηση της παροχής θέσεων στάθμευσης και
  • Η συμπλήρωση της αναγκαίας κτιριακής υποδομής μεγάλης κλίμακας για ανώτερες τριτογενείς δραστηριότητες: Μεγάλο εκθεσιακό κέντρο με δυνατότητα εξυπηρέτησης διεθνών εκθέσεων, μεγάλο συνεδριακό κέντρο (ενδεχομένως η ανάγκη καλύπτεται με τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής), βασικές συνιστώσες της πολιτιστικής υποδομής (Οπερα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ