Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική απάντηση στο "πανηγύρι" των παροχών...

Η πλατεία της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή. Ηταν η αφετηρία των αγώνων που θα ακολουθήσουν ενάντια στη μονόπλευρη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) βρήκε ανταπόκριση ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι, αγρότες, φοιτητές και μαθητές ένωσαν τη φωνή τους, έσφιξαν τις γροθιές τους, σήκωσαν ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Εκεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα μαχητικό σκηνικό. Ενα σκηνικό διαφορετικό από κείνο που έστησαν οι κυβερνώντες μέσα στις αίθουσες της ΔΕΘ...

Ηταν λίγο μετά τις εφτά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία άρχισαν να γεμίζουν. Οι προσυγκεντρώσεις πλησίαζαν στον καθορισμένο χώρο. Τα συνθήματα "πλημμύρισαν" τον τόπο. Ολοι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα: "Η εργατιά γνωρίζει αυτές τις παροχές, μοναδικός στόχος είναι οι εκλογές", είναι το σύνθημα που "δονεί" την ατμόσφαιρα. Ηταν μια δυναμική, αλλά και συνάμα ειρηνική εκδήλωση. Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλησε να αστυνομεύσει με μοναδικό τρόπο. Οι γύρω δρόμοι θύμιζαν "στρατοκρατούμενη" περιοχή, αφού οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν πάρει θέση, με πλήρη εξάρτυση... Το σύνθημα των διαδηλωτών ήρθε σαν φυσική συνέχεια: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην ολιγαρχία κάνετε τις πλάτες...".

Μίλησε ο λαός

Πριν ξεκινήσουν οι ομιλητές, η απαγγελία ενός ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ αφιερώθηκε στον πολύπαθο τούρκικο λαό.

Ο Φίλιππος Γεωργουδάκης,πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός της ανεργίας και της φτώχειας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με προεκλογικές παροχές. Δεν μπήκε στον κόπο να πει κουβέντα για το τι θα γίνει με τα εκατοντάδες εργοστάσια που κλείνουν, φυτοζωούν και μαραζώνουν. Δεν μπήκε καν στον κόπο να αναφερθεί στους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στους δρόμους".

Ο Μιχάλης Μπαγτζής,γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας και μέλος της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και στο νόμο 2639 για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτό ο νόμος φέρνει, υπογράμμισε, ριζικές αλλαγές και ρυθμίσεις αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές, που εντείνουν ακόμη περισσότερο το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αποδυναμώνουν το Συνδικαλιστικό Κίνημα και ενισχύουν την ασυδοσία και την αρπακτικότητα της εργοδοσίας.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μίλησε για την "ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία", αλλά και για την ανάγκη που δημιούργησε το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι "είμαστε εδώ για να πούμε στον κ. Σημίτη ότι εμείς δεν έχουμε μάθει να ζητούμε, αλλά να απαιτούμε και να κερδίζουμε".

Σε μια πλατεία "πλημμυρισμένη" από ντομάτες, τις οποίες ένας αγρότης σκόρπισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες τιμές στα γεωργικά προϊόντα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιμίνων Κ. Αριστείδης τόνισε στην ομιλία του: "Σήμερα η κυβέρνηση μέσα στη ΔΕΘ μοιράζει ψίχουλα στην αγροτιά. Μια αύξηση στις συντάξεις και μια μείωση των επιτοκίων είναι οι παροχές της. Μας εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο. Αδιαφορούν για τα προϊόντα μας που πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, για τα χρέη μας και το κόστος παραγωγής, για τους συνεταιρισμούς μας που μαραζώνουν. Στις ψευτοπαροχές τους και την κοροϊδία θα απαντήσουμε με τους αγώνες μας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,ο Αγάπιος Σαχίνης επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης" και δημοτικός σύμβουλος, ο Μιχάλης Σπυριδάκης,επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", ο δήμαρχος Αγίου Παύλου κ. ά.

Η πορεία

"Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά, στον αγώνα η εργατιά". Το σύνθημα αυτό θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει η πορεία, που ακολούθησε μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην οδό Τσιμισκή. Μια πορεία που, με τον παλμό και τη δυναμική της, ανάγκασε τους κατοίκους της πόλης να βγουν από τα μαγαζιά, να κοντοσταθούν στα φανάρια και να παρακολουθήσουν τους διαδηλωτές. Κάποιοι από αυτούς χειροκροτούσαν. Και κάποιοι άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να "πιαστούν" από τα συνθήματα και να συζητήσουν... Κάποιοι άλλοι ίσως να είχαν κάποιο γνωστό από τους απλήρωτους εδώ και 14 μήνες εργαζόμενους στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ. Η Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες μετά τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, γίνεται κέντρο καινούριων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Τη φετινή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που κάποιοι ήθελαν να την κάνουν μια παρέλαση ακριβών υπουργικών αυτοκινήτων και ένα βήμα προεκλογικών παροχών, ανέτρεψαν με τις εκδηλώσεις τους οι εργαζόμενοι. Η οδός Τσιμισκή και η οδός Νίκης έγιναν δρόμοι του αγώνα. Τα πανό έδιναν το στίγμα, τα συνθήματα έγιναν "πομπός" επικοινωνίας με τον κόσμο. "Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, όχι υποσχέσεις προεκλογικές", "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Η υπόσχεση των διαδηλωτών με το τέλος της πορείας έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα. Καμιά υποχώρηση στις εντολές των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ