Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μπάρακ και Αραφάτ "εμμένουν" στην εφαρμογή της "Ουάι 2"

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Δηλώνοντας αμοιβαία ότι ο "κοινός σκοπός τους" είναι η "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", οι ηγεσίες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασαν την "ελπίδα" τους χτες ότι η δίδυμη βομβιστική επίθεση της Κυριακής δε θα εκτροχιάσει τη νέα "ειρηνευτική συμφωνία" του Σαββάτου, που υπογράφτηκε στην Αίγυπτο μεταξύ Εχουντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε πέντε συλλήψεις στις πόλεις Χάιφα και Τιμπέριας. Οι αρχές εμφανίστηκαν να τηρούν στάση "σφίγγας" όσον αφορά τα στοιχεία των συλληφθέντων, όπως και των τριών νεκρών, που εκτιμάται ότι ήταν οι ίδιοι οι βομβιστές.

Η επίθεση - η ευθύνη για την οποία δεν είχε αναληφθεί έως, τουλάχιστον, αργά το βράδυ χτες - υπογράμμισε τους "κινδύνους" για την "ειρηνευτική διαδικασία" που μετά κόπων και βασάνων αναβίωσε το Σάββατο. Κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία από την Αίγυπτο μετέβη στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας για να προωθήσει μια συμφωνία που ο διεθνής Τύπος αποκάλεσε "Ουάι 2", απρόθυμα οι Μπάρακ και Αραφάτ συμφώνησαν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις προκειμένου να αποκομίσουν "βραχυπρόθεσμα" οφέλη.

Η ισραηλινή αστυνομία "διερευνά" το ενδεχόμενο οι βομβιστές να προέρχονται από ένα βόρειο χωριό όπου κατοικούν Αραβες του Ισραήλ. Αν πρόκειται πράγματι για κατοίκους της Νταμπουρίγια - από όπου συνελήφθησαν οι πέντε, οι οποίοι υφίστανται τεστ DNA - θα είναι η δεύτερη φορά σε 8 μέρες που Αραβες του Ισραήλ εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Την περασμένη βδομάδα, ένας Αραβας μαχαίρωσε έως θανάτου ένα ζεύγος Ισραηλινών, λέγοντας ότι "ήθελε να σκοτώσει Εβραίους".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Μπάρακ έχει πει στο παρελθόν ότι θα ανέστειλε την "ειρηνευτική διαδικασία", αν προέκυπταν τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά όλοι οι αναλυτές θεωρούν απίθανο να το κάνει τώρα. Οι αμερικανικές προσδοκίες είναι υψηλότατες, καθώς η πίεση για μια "ευρύτερη ειρήνη" στη Μέση Ανατολή αυξάνει.

Η εφημερίδα "Χααρέτζ" έγραψε σε κύριο άρθρο της ότι "αν αποδειχθεί πως οι τρομοκράτες ήταν ντόπιοι, το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που συχνά κηρύσσει: να εντείνει τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας".

Η συμφωνία "Ουάι 2" προβλέπει παραχώρηση Γης - αντί - Ασφάλειας και την εύρεση μιας "οριστικής λύσης", κοινώς αποδεκτής, έως το Σεπτέμβρη του 2000. Η αμερικανική πολιτική ηγεσία, η οποία φέρεται να είχε "απαυδήσει" με το "αδιέξοδο" λόγω της στάσης του προηγούμενου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη χαρακτήρισε "νέο κεφάλαιο" στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων.

Ο Γιάσερ Αραφάτ φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει τη συμφωνία. Μόλις έγιναν γνωστές οι βομβιστικές επιθέσεις τηλεφώνησε στον Μπάρακ και τις καταδίκασε, ενώ λίγες ώρες αργότερα, βγαίνοντας από μια συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν δήλωσε ότι "οι τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να καταπολεμηθούν". Ο Μπεϊλίν, από την πλευρά του, έδειξε να παίρνει "στα σοβαρά" τις δηλώσεις Αραφάτ. "Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η τρομοκρατία προσπαθεί να μας αποτρέψει από το να επιτύχουμε την ειρήνη και δε θα την αφήσουμε να νικήσει", είπε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναφέρονται "ανησυχίες" ότι ομάδες φανατικών ισλαμιστών μπορεί να επιχειρήσουν επιθέσεις για να αναστείλουν την "ειρηνευτική διαδικασία". Η "Χαμάς" κι ο "Ισλαμικός Τζιχάντ" έχουν κάνει "πάνω από 12 επιθέσεις" τα πέντε τελευταία χρόνια, σημείωναν.

Ο Εχουντ Μπάρακ δήλωσε από την πλευρά του χτες ότι "το Ισραήλ δε θα αποδεχτεί οποιοδήποτε είδος βίας ή τρομοκρατίας σε βάρος αθώων πολιτών", ωστόσο άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν καθιστά υπεύθυνη την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο επίσκεψής της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ χαρακτήρισε χτες τους επιτιθέμενους "εχθρούς της ειρήνης" και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "δε θα τους αφήσουν" να πετύχουν.

"Βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία να διευρύνουμε τα οφέλη της ειρήνης και της ευημερίας σε όλους τους λαούς της περιοχής και δε θα ηττηθούμε, σε αυτή μας την προσπάθεια, από εκείνους που προσπαθούν να υπονομεύσουν την ευκαιρία αυτή", πρόσθεσε η Ολμπράιτ, αναφερόμενη στη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις επιθέσεις αναφέρθηκε ο θάνατος ενός Παλαιστινίου, τον οποίο η παλαιστινιακή αστυνομία απέδωσε σε Εβραίο έποικο ο οποίος φέρεται να τον πυροβόλησε στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία "διερευνάται".

Ωστόσο συγγενείς του θύματος δήλωσαν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια εποίκων, αλλά πιθανότατα στην κακή γενική κατάσταση της υγείας του κατά τα τελευταία λίγα χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «στροφή» προς συνάντηση, με παρασκηνιακές πιέσεις (2001-01-31 00:00:00.0)
Δίχως απτά αποτελέσματα η συνάντηση Κλίντον - Μουμπάρακ... (2000-08-30 00:00:00.0)
«Μίνι περιοδεία » του Ιορδανού μονάρχη σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ (2000-08-23 00:00:00.0)
«Αναδίπλωση» από το Ν. Λίβανο αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση (2000-03-07 00:00:00.0)
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες φθάνει η Ολμπράιτ (1999-12-08 00:00:00.0)
Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου (1999-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ