Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τρεις Σέρβοι νεκροί από πυρά Ρώσων

"Προειδοποιήσεις" Γιόσκα Φίσερ περί αυτονόμησης Μαυροβουνίου, με επόμενο "βήμα" τη... Βοϊβοδίνα!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν νωρίς χτες το πρωί τρεις Σέρβους στο χωριό Κορμίνγιανε (λίγα χλμ. έξω από την πόλη Γκνιλιάνε), απαντώντας, όπως υποστήριξαν, στα πυρά τους.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου στην Πρίστινα, Γάλλου ταγματάρχη Ρολάντ Λαβουά, δεν είναι πλήρως σαφείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συμπλοκή Ρώσων και Σέρβων. Σύμφωνα με τον Λαβουά, οι Ρώσοι βρίσκονταν σε φυλάκιο της "KFOR" όταν άκουσαν πυρά στο κοντινό χωριό Κορμίνγιανε. Φτάνοντας στην περιοχή, είδαν, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, τρεις ένοπλους Σέρβους να χτυπούν δύο τραυματίες Κοσσοβάρους Αλβανούς. Οπως είπε: "Οι Ρώσοι τους ζήτησαν να σταματήσουν, αλλά εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους και οι Ρώσοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους τρεις Σέρβους"...

Αν και οι αξιωματούχοι της "KFOR" δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, εντούτοις υποστήριξαν πως η υπόθεση άρχισε όταν Σέρβοι σταμάτησαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πέντε Αλβανοί. Σύμφωνα πάντα με αυτή την εκδοχή, οι Σέρβοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο, οι οποίοι πιστεύεται ότι διέφυγαν πεζή. Οπερ, σημαίνει πως οι δύο τραυματίες (!) δεν έδωσαν κατάθεση σε αξιωματούχους της "KFOR" για να διαλευκανθούν οι συνθήκες ενός περιστατικού που έγινε στην αμερικανική ζώνη ευθύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβάν σημειώνεται ενώ τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα με δώδεκα μέρες οι Κοσσοβάροι Αλβανοί και τοπικά στελέχη του "UCK" στο Οράχοβατς έχουν μπλοκάρει την είσοδο της πόλης, αντιδρώντας στην παρουσία Ρώσων στρατιωτών. Η υπόθεση αυτή, που δεν έχει λυθεί παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών Κοσσοβάρων και αξιωματούχων της "KFOR", έχει ως αφορμή τις κατηγορίες των Αλβανών έναντι των Ρώσων, τους οποίους λοιδορούν για μεροληψία (υπέρ των Σέρβων), αλλά και επειδή, όπως υποστηρίζουν, στη διάρκεια των επιδρομών Ρώσοι μισθοφόροι συμμετείχαν στην "εθνοκάθαρση"...

Πάντως, στο Οράχοβατς, μετέβη χτες, για λίγες ώρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος και συναντήθηκε με τον ανώτατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία Κοσσοβάρων Αλβανών σε μία περαιτέρω προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Ωστόσο, την Κυριακή, ανώτατο στέλεχος του "UCK", ο Αγκίμ Τσέκου, είχε υπονοήσει πως ίσως μέσα στις προσεχείς μέρες η πλευρά του άρει τις επιφυλάξεις της για τους Ρώσους στο Οράχοβατς δηλώνοντας (σύμφωνα με το πρακτορείο "Assosieted Press") πως ήρθε η ώρα η πλειοψηφία των Κοσσοβάρων Αλβανών να προσαρμοστεί στις "νέες πραγματικότητες, τώρα που τελείωσε ο αγώνας στο πεδίο της μάχης"... Δε μένει παρά να δούμε εάν αυτό πράγματι προαναγγέλλει την επίλυση του ζητήματος.

Προβοκατόρικες δηλώσεις Φίσερ φανερώνουν σχέδια διαμελισμού

Ενδιαφέρουσες - αν και όχι αγνώστου "περιεχομένου" - δηλώσεις έκανε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε αίθουσα του νέου γερμανικού Κοινοβουλίου στη Βόννη για τα πενήντα χρόνια κοινοβουλευτισμού στη Γερμανία.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, σε σχέση με την έκρηξη της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, ο Γερμανός υπουργός αρνήθηκε πως η χώρα του ευνοεί τα σενάρια για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας", περιέγραψε ως "αιτία" για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τις "εθνικιστικές αξιώσεις των λαών της" και τέλος (και το κυριότερο...) ισχυρίστηκε πως εάν συνεχιστεί η "πολιτική της Μεγάλης Σερβίας που προωθούσε ο Μιλόσεβιτς", τότε "θα φθάσουμε στην αυτονομία του Μαυροβουνίου με επόμενο βήμα τη Βοϊβοδίνα"!

Πιο συγκεκριμένα ο Φίσερ αν και χαρακτήρισε ως "όχι κάτι σωστό" την ενδεχόμενη αυτονομία του Μαυροβουνίου, ωστόσο σημείωσε πως οι μεγάλες δυνάμεις "θα φθάσουμε σ' αυτό, εάν ο Μιλόσεβιτς συνεχίσει αυτή την πολιτική". Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη Βοϊβοδίνα (όπου υπάρχει μεγάλη ουγγρική μειονότητα), λέγοντας πως αυτή θα είναι το "επόμενο βήμα"... Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου για "αγνόηση" του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ γενικότερα στις εξελίξεις, ο Φίσερ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του ΟΗΕ στο Κόσσοβο "θα διαμορφώσει εκείνο το πλαίσιο που θα οικοδομήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως η κατοχή της Γερμανίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τις συμμαχικές δυνάμεις αποτέλεσε και τη βάση της επιτυχίας μας" (!).

Οσο για τον "UCK", ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε το ρόλο της "υπεράσπισης", λέγοντας πως η οργάνωση αρνείται την εξέλιξη προς μια Μεγάλη Αλβανία ιδιαίτερα τώρα "που διέρχεται μία μεταβατική περίοδο". Μάλιστα, υποστήριξε πως ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου "ήταν αυτός που βοήθησε το αλβανικό στοιχείο στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο υφίστατο μια καταπίεση, ένα είδος απαρτχάιντ".

Στην παρέμβασή του, ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε αναφερθεί στον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στα Βαλκάνια από την ανεξέλεγκτη δράση του "UCK" κατά των Σέρβων και των Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας "Μεγάλης Αλβανίας", που - όπως είπε - έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή άλλων μεγάλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ