Πολλά κενά στους ελέγχους για τον εντοπισμό των διοξινών, τόσο στη διατροφική αλυσίδα όσο και στην ατμόσφαιρα, διαπιστώνουν οι επιστήμονες, καθώς οι γνώσεις είναι περιορισμένες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι καρκινογόνες αυτές ουσίες εκλύονται από τα οχήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και εντοπίζονται και σε χώρους καπνιστών. Ετσι τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ορίσουν τα όρια ασφαλείας για τον ανθρώπινο οργανισμό και να ανακαλύψουν ένα τεστ ελέγχου των ουσιών για να προστατέψουν τον πληθυσμό.
Οι παραπάνω πλευρές επισημάνθηκαν χτες στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Επιδημιολογίας Περιβάλλοντος που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δ. Τριχόπουλος είπε ότι δεν "μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι τρώμε και τι εισπνέουμε, αλλά και τι διαχέεται στην ατμόσφαιρα". Αναφερόμενος στο Βέλγιο, ο Δ. Τριχόπουλος έκανε την πρόβλεψη ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα εκδηλώσουν στο μέλλον προβλήματα στους νεφρούς, ενώ θα αυξηθούν οι περιπτώσεις καρκίνου.
Ο μεγάλος κίνδυνος από τις διοξίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από τα μικρά ή τα μεγάλα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα.