Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκλωβισμένοι στη φαρμακοβιομηχανία "Φαράν"

Στη φαρμακοβιομηχανία "Φαράν ΑΒΕΕ" στη Ν. Κηφισιά,κατέρρευσε το τμήμα του εργοστασίου όπου στεγάζονταν το ζυμωτήριο και τα τμήματα συσκευασίας αλοιφών. Η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους. Στο τμήμα που κατέρρευσε εργάζονταν 50 άτομα. Στις τρεις παρά τέσσερα, που έγινε η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το εργοστάσιο. Το τμήμα αυτό του εργοστασίου κατέρρευσε με τη δεύτερη ισχυρή μετασεισμική δόνηση που έγινε δέκα λεπτά αργότερα. Μέχρι το βράδυ, τουλάχιστον πέντε εργάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους.

Πάντως υπήρξε πλήρης ασυνεννοησία και έλλειψη οργάνωσης. Εκτυλίχτηκαν σκηνές απείρου κάλους με αξιωματικό της Πυροσβεστικής να καλεί ιδιώτες να πάρουν το δήμο της Κηφισιάς για να στείλει γερανοφόρο όχημα και να σηκώσει τα ερείπια. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι η Πυροσβεστική έχει λίγα γερανοφόρα για αυτό και δεν είχε στείλει μέχρι τότε. Πυροσβέστες ζητούσαν από εργαζομένους του εργοστασίου να φέρουν αλυσοπρίονο και τελικά γερανοφόρα ήρθαν μόλις στις 8.30 το βράδυ. Μέχρι εκείνη την ώρα η εκπρόσωπος της εργοδοσίας ανέβαζε τους εγκλωβισμένους σε έντεκα. Από αυτούς οι πυροσβέστες είχαν έρθει σε επαφή μόλις με τους τέσσερις.

Πάντως όπως κατήγγειλε στους δημοσιογράφους το μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Βασίλης Οψιμος,έξοδος κινδύνου στην πτέρυγα που κατέρρευσε δεν υπήρχε. Είχαν θέσει το αίτημα και είχαν εισπράξει απλά υποσχέσεις. Στο σεισμό της προηγούμενης βδομάδας το κτίριο κουνιόταν σαν βάρκα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως είχαν πληροφορηθεί από παλιότερους συναδέλφους πως στο σεισμό του 81 είχαν καταρρεύσει εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι. Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας είναι τριώροφο και είχε κατασκευαστεί το 1963, ενώ οι δύο τελευταίοι όροφοι προστέθηκαν το 1967.

Αργά το βράδυ απεγκλωβίστηκε εργάτρια, ενώ είχαν εντοπιστεί άλλες δύο εγκλωβισμένες. Τα συνεργεία διάσωσης συνεπικουρούνταν στο έργο τους από μέλη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ