Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η ένταση

ΜΟΣΧΑ.-

Την εκρηκτική κατάσταση στο Νταγκεστάν εξέτασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επέρριψε ευθύνες στο στρατό για τους χειρισμούς που έγιναν μετά την εισβολή των ισλαμιστών στο Νταγκεστάν και τη βομβιστική επίθεση σε κτίριο του Μπουινάκσκ, όπου διέμεναν στρατιωτικοί, όπου έχασαν τη ζωή τους 61 άτομα. "Πώς χάσαμε μια ολόκληρη περιοχή στο Νταγκεστάν; Γιατί εκεί γίνονται περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον στρατιωτικών κτιρίων απ' οπουδήποτε αλλού;", αναρωτήθηκε ο Γιέλτσιν, για να προσθέσει: "Η μόνη εξήγηση γι' αυτά είναι ότι ο στρατός επέδειξε αμέλεια".

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν, σε δήλωσή του στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θεωρεί την κρίση ως "μια πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας", αλλά είναι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τους επιτελείς των δυνάμεων ασφαλείας θα καταφέρουν να την αντιμετωπίσουν.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή των συνόρων Νταγκεστάν - Τσετσενίας. Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στην περιοχή Νοβολακσκόγε. Σ' αυτή την περιοχή οι ισλαμιστές αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν 6 χωριά και μάλιστα ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις τους. Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις θέσεις των ανταρτών. Οι μάχες έχουν επεκταθεί πλέον και στη γειτονική Τσετσενία, όπου τις τελευταίες 48 ώρες περισσότερα από 100 άτομα έχουν βρει το θάνατο στους βομβαρδισμούς και τις σκληρές μάχες. Η ρωσική αεροπορία, απαντώντας στην κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Νταγκεστάν μετά την εισβολή 2.000 ισλαμιστών ανταρτών που κατέλαβαν κοινότητες κοντά στα σύνορα, βομβάρδισε χωριά - ορμητήρια των ανταρτών στο έδαφος της γειτονικής Τσετσενίας. Την ίδια ώρα ο Τσετσένος αυτονομιστής Σαμίλ Μπασάγεφ, που ηγείται των ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν τη Δευτέρα στο Νταγκεστάν, απείλησε τη Μόσχα για αντίποινα μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χωριών στην Τσετσενία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ