Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο με την αναμόρφωση του 84/84

Η πρόταση για αναμόρφωση του ΠΔ 84/84 που έρχεται δήθεν να απαντήσει στο σοβαρό πρόβλημα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού με δόλωμα την αύξηση κατά 50% της ιπποδύναμης με την οποία δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει όταν αναφέρεται στις μικροβιοτεχνίες, προσπαθεί να εκβιάσει τη συνενοχή των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων σε καταστροφικά περιβαλλοντικά μέτρα προς όφελος της μεγάλης βιομηχανίας. Τα παραπάνω καταγγέλλει η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ) με αφορμή την πρόταση αναμόρφωσης του ΠΔ 84/84 τονίζοντας ότι εκβιάζεται η συνενοχή τους για:

  • την ίδρυση βιομηχανιών στο Νομό Αττικής στις περιοχές Α, περιοχές που δεν ορίζονται διαφορετικά και είναι προς πολεοδομική ρύθμιση
  • να επιτραπεί η παραγωγή ενέργειας για ίδια χρήση μη πραγματοποιήσιμη από τη βιοτεχνία, που δεν προσμετράται στο επιτρεπόμενο ποσοστό αύξησης της κινητήριας δύναμης
  • να επιτραπεί η ανεξέλεγκτη μετεγκατάσταση βιομηχανιών σε χώρους γενικής κατοικίας
  • να επιτραπεί η ανεξέλεγκτη ουσιαστικά αύξηση της κινητήριας δύναμης της μεγάλης βιομηχανίας με διάφορες μορφές σε περιοχές κορεσμένες περιβαλλοντολογικά.

Η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι η εφαρμογή του ΠΔ ήταν μια αναγκαιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης της βιομηχανίας είχε φτάσει σε επικίνδυνο σημείο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Η δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. και ΒΙ.ΠΑ που ήταν σε απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων και κατ' επανάληψη σκόπιμα είχαν υπερθεματίσει και δημαγωγήσει δεν προχώρησε. Η ανεύθυνη και αδιάφορη τακτική των κυβερνήσεων για τέτοιους χώρους και η παράλληλη απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης ήταν φυσικό να οδηγήσει σε αδιέξοδο και μαρασμό τη βιοτεχνία στην Αττική. Μια βιοτεχνία, τονίζει η παράταξη, που ασφυκτικά κυρίως σε περιοχές γενικής κατοικίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του οικιστικού ιστού και την ποιότητα ζωής. Η κυβέρνηση, καταγγέλλει, συνεχίζοντας την πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου απεμπολεί τις ευθύνες της για τη δημιουργία τέτοιων χώρων και την εναποθέτει στην ιδιωτική πρωτοβουλία με υψηλότατες επιδοτήσει καταδικάζοντας τη βιοτεχνία σε μαρασμό.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί όλους τους βιοτέχνες να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να μην πέφτουν θύματα στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη τις επιλογές της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου για τη διασφάλιση της ασύδοτης δράσης του και τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Η βιοτεχνία έχει ανάγκη από μια πολιτική σχεδιασμένης ανάπτυξης με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, χωροθέτηση και αμέριστη στήριξη της συνεταιριστικοποίησης. Για μια τέτοια πολιτική τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, οι βιοτέχνες χρειάζεται να αναπτύξουν αγώνες αμφισβητώντας τη "φιλελεύθερη" πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και η παράταξη με όλες τις δυνάμεις της θα στηρίξει, θα αγωνιστεί και θα πρωτοστατήσει για τα δίκαια αιτήματα των βιοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ