Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση αναστήλωσης με δημαγωγίες

Επίθεση του Γερ. Αρσένη στις γενικές εξετάσεις για χάρη της μεταρρύθμισης

Με επίθεση κατά του συστήματος των γενικών εξετάσεων επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις του λαού τη "μεταρρύθμιση", δημαγωγώντας υπέρ του νέου συστήματος. Αφορμή για τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη μεγάλη πτώση των βάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με μέσο όρο χαμηλότερο από 10.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το σύστημα των γενικών εξετάσεων "αναξιοκρατικό και σαθρό" και δήλωσε ότι στο εξής δε θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι απόφοιτοι του "ενιαίου" λυκείου θα έχουν γενικό μέσο όρο χαμηλότερο από 10, θέλοντας να αποκρύψει έτσι την πραγματική κατάσταση που ήδη έχει αποκαλυφθεί από τη "μεταρρύθμιση". Ανάλογη προσπάθεια είχε καταγγείλει και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, που σχολιάζοντας τα θέματα των γενικών εξετάσεων τα είχε χαρακτηρίσει σκοπίμως δύσκολα. Πάντως το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να διαστρεβλώσει τα αιτήματα όσων ζητούν κατάργηση της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", οι οποίοι δεν υπεράσπισαν την προηγούμενη κατάσταση στην παιδεία, για την οποία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνονται.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα περί αναβάθμισης των σπουδών στο λύκειο μέσα από τη "μεταρρύθμιση", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "προχωράμε στην εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που αναβαθμίζει την Παιδεία μέσα στο λύκειο και εφοδιάζει τον φοιτητή πριν πάει στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με την αναγκαία μάθηση για να παρακολουθήσει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου και αυτό διασφαλίζεται με τις αντικειμενικές και παιδαγωγικού χαρακτήρα εξετάσεις μέσα στο λύκειο". Αυτά δήλωσε τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές εξωθούνται έξω από το Λύκειο, το οποίο πιο στενά συνδέεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που η πορεία έξωσης των μαθητών από το λύκειο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοί του δε θα επαρκούν για να καλύψουν τις εξαγγελθείσες 85.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είπε επίσης ότι "το σύστημα των γενικών εξετάσεων είχε βάλει τη φροντίδα έξω από το σχολείο στα φροντιστήρια των δεσμών", ενώ η εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" συνοδεύεται με ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη της παραπαιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε χτες και στο ζήτημα του ορισμού ποσοστού εισαγωγής για όσους υποψηφίους των γενικών εξετάσεων κατοχυρώνουν βαθμολογία, λέγοντας ότι "τα ακριβή ποσοστά θα τα ανακοινώσουμε έγκαιρα, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της πορείας στη Γ Λυκείου και των οριστικών αποτελεσμάτων αυτών που έδωσαν εξετάσεις φέτος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ