Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Σφοδρές μάχες

ΜΟΣΧΑ.-

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς κυνηγημένοι από τις μάχες στο Νταγκεστάν, φτάνοντας στις 22.000, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στο μεταξύ, οι εκατοντάδες ισλαμιστές που εισέβαλαν στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν από τη γειτονική Τσετσενία, κατέλαβαν χωριά στην περιοχή Νοβολάκσκογε (δυτικό Νταγκεστάν), έδιωξαν τα γυναικόπαιδα και ανάγκασαν όμως τους άντρες να παραμείνουν για να τους χρησιμοποιήσουν στο σκάψιμο τάφρων και και την κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Από την άλλη μεριά, στη Μόσχα οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στο Νταγκεστάν, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες με τους ισλαμιστές αντάρτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισλαμιστές εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στο όρος Εκεμπε στην περιοχή Νοβολάκσκογε. Παράλληλα, ρωσικά ελικόπτερα και βομβαρδιστικά συνεχίζουν να σφυροκοπούν έξι χωριά που έχουν καταλάβει οι αντάρτες από την Κυριακή.

Ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Λουτοβίνοφ, εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε άρθρο στη στην εφημερίδα του στρατού "Κράσναγια Ζβεζντά" με τίτλο "Το πρόσωπο του εξτρεμισμού και οι συνέπειες των διδαγμάτων από τις ισλαμικές προκλήσεις στο Νταγκεστάν", σημειώνει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό με σκοπό την αποσταθεροποίηση στο Βόρειο Καύκασο και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που έβγαλε η Μόσχα, ο Λουτοβίνοφ τονίζει ότι "οι εξελίξεις στο Νταγκεστάν απέδειξαν πόση σημασία έχει να εκφράζεται η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα του ομοσπονδιακού κέντρου για τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ανακοπούν οι επιθετικές ενέργειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ