Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΓΜΕ
Ερευνες στις πληγείσες περιοχές

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων (ΙΓΜΕ, ΟΑΣΠ, ΙΤΣΑΚ, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Πανεπιστημίων κλπ.) καταδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΙΓΜΕ, τονίζοντας ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που σχετίζονται με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία της χώρας. Επίσης σημειώνει ότι οι μελέτες αυτές θα συμβάλουν στον καλύτερο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, δίνοντας προτεραιότητα στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΓΜΕ, επιστήμονες του Ινστιτούτου επισκέφτηκαν χτες τις κυριότερα πληγείσες από το σεισμό περιοχές, προκειμένου να καταγραφούν οι επιφανειακές διαρρήξεις και να εντοπιστεί η θέση και ο προσανατολισμός του σεισμικού ρήγματος, να ελεγχθεί ο αγωγός φυσικού αερίου και η γεωτεχνική εξέταση και διερεύνηση των περιοχών στις οποίες σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτιρίων ή κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες.

Από τα πρώτα συμπεράσματα προκύπτει ότι παρατηρούνται μικρού μήκους και μεγέθους εδαφικές ρωγμές στα όρια των περιοχών Μενιδίου και Θρακομακεδόνων. Σε χαλαρούς έως ημισυνεκτικούς σχηματισμούς που αναπτύσσονται στις παρυφές της Πάρνηθας, έχουν παρατηρηθεί πολλές ζημιές και αστοχίες σε κατασκευές, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα δεν παρατηρήθηκαν σε γειτονικές κατασκευές που εδράζονται στο βραχώδες υπόβαθρο. Πλήρεις καταρρεύσεις κτιρίων και μεγάλης έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στις περιοχές Μενιδίου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας, Α. Λιοσίων, Κάτω Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, ενώ βλάβες παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ