Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκβιάζουν κι από πάνω οι εργοδότες!
  • Την ώρα που εργάτες βρίσκονται ακόμα θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια άθλιων κατασκευών, ασκούν πιέσεις σε εργαζόμενους να δουλέψουν σε επιχειρήσεις με ζημιές, που δεν έχουν ελεγχθεί!
  • Πώς πρέπει να ενεργήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί, τι προβλέπει ο νόμος

Με απειλές και εκβιασμούς προσπαθούν ορισμένοι εργοδότες να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές μετά το σεισμό, ενώ οι έλεγχοι καταλληλότητας των κτιρίων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη γίνει!

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ζητά τη διενέργεια ελέγχου όλων των βιομηχανικών, εμπορικών εγκαταστάσεων και εργοταξίων και σε επιστολή του προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), τονίζει ότι σε "ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε πίεση προς τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε χώρους με προφανή σημάδια από το σεισμό και χωρίς να έχει γίνει έλεγχος"!Γι' αυτό το λόγο, ζητάει να σταλεί εγκύκλιος προς τις Επιθεωρήσεις, που να ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν νόμιμα να μην προσέρχονται στην εργασία τους αν υπάρχουν επικίνδυνες ενδείξεις και δεν υπάρχει άδεια καταλληλότητας από αρμόδια δημόσια αρχή.

Η ειδική γραμματέας του ΣΕΠΕ, Α. Καφετζοπούλου,δήλωσε στο "Ρ", ότι οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας ασκούν ελέγχους, μετά από καταγγελίες. Από σήμερα οι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, υπάρχει και προληπτικός έλεγχος, αλλά δίνεται προτεραιότητα όπου υπάρχουν καταγγελίες.

Σύμφωνα με το ΠΔ 17/1996 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, "ο εργαζόμενος ο οποίος, σε περίπτωση σοβαρού, άμεσου και αναπόφευκτου κινδύνου, απομακρύνεται από τη θέση εργασίας του ή/και από μια επικίνδυνη ζώνη δεν επιτρέπεται να υποστεί καμία δυσμενή επίπτωση και πρέπει να προστατεύεται από κάθε ζημιογόνο και αδικαιολόγητη συνέπεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία".

Παράλληλα, σημειώνεται ότι: "Ο εργοδότης εξασφαλίζει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση, σε περίπτωση σοβαρού και άμεσου κινδύνου για την ίδια τους την ασφάλεια ή για την ασφάλεια άλλων προσώπων και όπου υπάρχει αδυναμία να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ιεραρχικά προϊστάμενο, να λαμβάνουν οι ίδιοι τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις τους και τα διαθέσιμα τεχνικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες του κινδύνου αυτού.

Οι ενέργειές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, δε θα συνεπάγονται δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους του εργοδότη, εκτός εάν αποδειχθεί ότι δεν ενήργησαν σύμφωνα με ρητά δοθείσες οδηγίες ή επέδειξαν σοβαρή αμέλεια".

Το συνδικάτο ένδυσης

Περιοδείες στους χώρους δουλιάς, για να ελέγξει την κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου και να συμβάλλει στην οργάνωση της διεκδίκησης για τη γρήγορη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, έχουν ξεκινήσει τα στελέχη του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια κάποιων επιχειρήσεων να "πείσουν" τους εργαζόμενους να εργαστούν σε επιχειρήσεις με ζημιές, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για την κατάσταση των εργοστασίων και καλεί τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το συνδικάτο σε τέτοιες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ