Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τον "UCK"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μία 65χρονη Κοσσοβάρα Τσιγγάνα από την πόλη Σούβα Ρέκα προστέθηκε χτες στη μακρά μαύρη λίστα των θυμάτων των εγκληματικών και άλλων στοιχείων του "UCK", που δρουν ανενόχλητα και με την - τουλάχιστον... - ανοχή των πολυεθνικών στρατευμάτων της "KFOR". Αξιοσημείωτο στοιχείο σ' αυτή την υπόθεση είναι ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της "KFOR" παραδέχτηκαν (!) πως οι δράστες ήταν άνδρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές με διακριτικά του "UCK", ενώ επιπλέον ανέφεραν, μέσα στο ίδιο 24ωρο, πως συνελήφθησαν οκτώ μέλη της ίδιας οργάνωσης σε διαμέρισμα του Πρίζρεν για παράνομη κατοχή βαρέως οπλισμού! Εκεί οι δυνάμεις της "KFOR" βρήκαν δύο αντιαρματικούς εκτοξευτήρες διαμετρήματος 85 χιλιοστών, τουλάχιστον 30 βόμβες διασποράς, ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο και δεκάδες νάρκες κατά προσωπικού!

Παράλληλα, ενώ πλέον απομένουν λιγότερο από δέκα μέρες μέχρι την ημερομηνία της 19ης Σεπτέμβρη, οπότε υποτίθεται πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης του "UCK", οι αξιωματούχοι της "KFOR" ανακοίνωσαν χτες ευθαρσώς: Πρώτον, πως η οργάνωση ουσιαστικά το μόνο που θα αλλάξει θα είναι το όνομα (κάτι σε "πολιτικός στρατός" Κοσσυφοπεδίου), καθώς θα διατηρήσει τη στρατιωτική δομή της. Δεύτερον, (σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αντισυνταγματάρχη, Ρόμπιν Κλίφορντ), οι νέες αρμοδιότητες "τελούν ακόμη αντικείμενο συζητήσεων"!

Είναι μάλλον φανερό πως στην τροχιά αυτών των εξελίξεων, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ως είχε: Μία από τις πλέον επικίνδυνες πυριτιδαποθήκες των Βαλκανίων εν αναμονή της επόμενης "σπίθας".

Ανεπίλυτα τα ζωτικά προβλήματα των Κοσσοβάρων Σέρβων προσφύγων

Εδώ και μήνες είναι δίχως μόνιμη στέγη, δίχως δουλιά, δίχως τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους ή σταθερή εργασία για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Τέτοια ζωτικής σημασίας προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε μία Σερβία αδύναμη ακόμη να αντεπεξέλθει στις ανοιχτές πληγές των πρόσφατων ΝΑΤΟικών επιδρομών. Αυτός, ακριβώς, ο συνδυασμός προβλημάτων πυροδοτεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πλήθος αντιδράσεων και εστιών έντασης.

Τώρα, στα μυριάδες προβλήματά τους ήρθαν να προστεθούν και νέα, καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς σε πολλές περιπτώσεις σηματοδοτεί μία τρόπον τινά "έξωση", καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες είχαν αναζητήσει στέγη σε σχολεία σερβικών πόλεων.

Μια τέτοια αναστάτωση προκλήθηκε αργά προχτές βράδυ, όταν ένα πλήθος εκατοντάδων απελπισμένων Κοσσοβάρων προσφύγων επιχείρησε να κάνει πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθεί για την αδιαφορία της κυβέρνησης στα προβλήματά τους. Μικροταραχές δημιουργήθηκαν εξαιτίας της προσπάθειας της Αστυνομίας να καταστείλει την κινητοποίησή τους, προχωρώντας ακόμη και σε συλλήψεις ορισμένων από τους επικεφαλής των προσφύγων.

Τουλάχιστον 350 από τους διαδηλωτές είχαν έρθει με τα πόδια από την πόλη Κράλιεβο, καθώς τόσο αυτοί όσο και οι (δεκάδες) οικογένειές τους είχαν εκδιωχθεί από σχολικό συγκρότημα της πόλης λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η "εναλλακτική" λύση που προσφέρθηκε στους πρόσφυγες ήταν μάλλον η χειρότερη: Ενα παλιό εγκαταλειμμένο ερειπωμένο κτίριο, δίχως παράθυρα και στέγη, δίχως ηλεκτρικό ή ύδρευση. Αρνήθηκαν να καταλύσουν στο συγκεκριμένο χώρο αποφασίζοντας να κάνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, η αντίδραση της κυβέρνησης στα ζωτικά προβλήματα των προσφύγων μάλλον έριξε νέο λάδι στη φωτιά, καθώς μεταξύ των πρώτων "μέτρων" που ελήφθησαν ήταν η δημιουργία μπλόκων από άνδρες του στρατού και της αστυνομίας σε όλες τις εισόδους του Βελιγραδίου, προκειμένου να εμποδιστούν άλλες ομάδες Κοσσοβάρων προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ