Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Πληθαίνουν οι πληροφορίες για εκατόμβες νεκρών

ΝΤΙΛΙ.-

Σε πολλές εκατοντάδες καταμετρούνται οι νεκροί από τις ταραχές των τελευταίων ημερών στο Ανατολικό Τιμόρ. Οι χτεσινές πληροφορίες που έδωσαν χτες διάφορες οργανώσεις σχηματίζουν την πλέον εφιαλτική εικόνα, καθώς αναφέρουν σφαγές εκατοντάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας σε Ντίλι, Λικίσα και Ερμέρα. Την ίδια στιγμή, όσοι γλίτωσαν από τα φονικά όπλα των παραστρατιωτικών οργανώσεων στριμώχνονται στα πρόχειρα καταλύματα προσφυγικών στρατοπέδων στο Κουπάνγκ (Δυτικό Τιμόρ), στο Μπαλί ή και σε περιοχές της Βόρνεο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης αρωγής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας "ΤΣΑΡΙΤΑΣ", δεκάδες ιερείς, μοναχές και εργαζόμενοι στην οργάνωση σφαγιάστηκαν από τους άνδρες παραστρατιωτικών οργανώσεων. Μεταξύ τους και ο διευθυντής της "Τσάριτας" στο Ντίλι, ιερέας Φρανσίσκο Μπαρέτο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την οργάνωση ιεραποστολής "ΜΙΣΝΑ" της Αυστραλίας, η εισβολή παραστρατιωτικών μόνον σε έναν ναό στο Σουάι του Α. Τιμόρ είχε αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων.

Μεταξύ των πολλών θυμάτων ανακοινώθηκε χτες πως είναι και ο Μανουέλ Γκουσμάο, πατέρας του γνωστού αγωνιστή ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ, που έχει βρει καταφύγιο στη βρετανική πρεσβεία στο Ντίλι.

Οσο για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, χτες, άρχισε η διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ασφαλή εκκένωση του κτιρίου. Μάλιστα, ο Ιαν Μάρτιν, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ντίλι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει "ουσιαστική δράση" για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και τόνισε πως δε θα πρέπει να "εμπιστεύεται γι' αυτό την Ινδονησία".

Η ινδονησιακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, που υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις να ενδώσει στο αίτημα μεγάλων δυνάμεων για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Α. Τιμόρ, υποστήριξε χτες πως από το μεσημέρι παρατηρείται ύφεση και πως δε σημειώνονται πλέον λεηλασίες ή εμπρησμοί σπιτιών.

Ωστόσο, η εκδοχή αυτή απορρίφθηκε από το ηγετικό στέλεχος ανταρτικής οργάνωσης, που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ, Ταουάρ Ματάν Ρουάκ.

Ο Ρουάκ, μιλώντας σε πορτογαλικό ραδιοσταθμό, είπε πως οι παραστρατιωτικοί συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό πολιτών και πως μόνον στις πόλεις Ερμέρα και Λικίσα σκότωσαν 32 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν παρατηρείται κάποια ανεπαίσθητη μείωση των εμπρησμών και των λεηλασιών σε σπίτια, αυτό οφείλεται μόνο στο γεγονός πως έχουν απομείνει "ελάχιστα για να λεηλατηθούν ή να πυρποληθούν"! Ο Ρουάκ κατέληξε λέγοντας πως από τους λίγους μη παραστρατιωτικούς που έχουν απομείνει στο νησί είναι περίπου 100.000 υποστηριχτές της ανεξαρτησίας, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε λόφους και ορεινές περιοχές του Α. Τιμόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ