Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικές απαντήσεις

Πόσα Ρίχτερ μπορεί να αντέξει τελικά η Αθήνα και για πόση ώρα; Η καταστροφή των 5,9 Ρίχτερ είναι ευτύχημα που δεν είχε το ίδιο οδυνηρό αποτέλεσμα σε όλα τα σημεία που χτύπησε. Ωστόσο, χιλιάδες ήταν εκείνοι που φέρνοντας στο μυαλό τους την καταστροφή της γειτονικής Τουρκίας, αναρωτήθηκαν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα 7 παρατεταμένων Ρίχτερ. Πολύ περισσότερο, που αρκετοί αρμόδιοι, δήλωναν με αυταρέσκεια πριν από λίγες μέρες, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ γερές οι κατασκευές, συγκριτικά με αυτές των γειτόνων μας.

Ισως, βέβαια, αυτό να ισχύει. Ισχύει όμως για όλα τα κτίρια; Είναι το ίδιο γερά τα δυο ή τρία οροφοδιαμερίσματα που φτιάχνει κάποιος για τον εαυτό του και τα παιδιά του, με την πολυώροφη πολυκατοικία που φτιάχνει ένας κατασκευαστής και πωλητής διαμερισμάτων; Και είναι το ίδιο γερές όλες οι πολυκατοικίες; Και τα παλιότερα σπίτια; Τα προσφυγικά στις περιοχές που ακόμη υπάρχουν και κατοικούνται; Και άλλα κτίρια, που οι εργολάβοι έχουν αναλάβει να προμηθευτούν και τα υλικά; 'Η τα μικρά, φτωχικά σπίτια, που φτιάχνουν οι μεροκαματιάρηδες, με πολύ μόχθο και κόπο;

Φυσικό επακόλουθο κάθε καταστροφής, είναι τα ερωτήματα. Πολλές φορές, οι απαντήσεις δίνονται από την ίδια τη θλιβερή πραγματικότητα. Από την τραγική εικόνα, που παρουσιάζουν οι βόρειοδυτικές εργατογειτονιές της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ