Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το ένα τρίτο των σπιτιών έχει πρόβλημα

Στις 12.000 έχει φτάσει ο αριθμός των αιτήσεων για αυτοψία κτιρίων στο Δήμο του Ν. Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμος, από τις 27.000 κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή, περίπου το 1/3 έχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Χτες το πρωί εξάλλου, εννιά συνεργεία με μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ξεκινούσαν να καταγράψουν τις ζημιές σε όλα τα σπίτια, μια διαδικασία που θα διαρκέσει δυο βδομάδες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων του Δήμου το 90% των κτιρίων - σχεδόν 10.000 - έχουν ρωγμές σε διάφορα σημεία και χρειάζονται επισκευές. Από τα υπόλοιπα, τα 500 κτίσματα έχουν ανάγκη από σοβαρές επισκευές, οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν προκειμένου να μπορέσουν να κατοικηθούν. Παράλληλα περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Η πλατεία "Μπομποντίνου" είναι μια από τις περιοχές του Ηρακλείου, που τα κτίρια έπαθαν αρκετές ζημιές από το σεισμό. Οι κάτοικοι που μιλήσαμε μαζί τους αποδώσανε τις ζημιές των οικισμάτων, στο γεγονός ότι παλιότερα στην περιοχή λειτουργούσαν ανθρακωρυχεία και το έδαφος είναι σαθρό. "Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι να 'ρθουν άμεσα οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ για να μας πουν αν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας", μας είπε η "Δ. Μωραϊτίδου". Στην πλατεία έχουν στηθεί σκηνές και οι κάτοικοι από τις γύρω πολυκατοικίες μένουν μέσα σ' αυτές περιμένοντας τους υπεύθυνους να κάνουν αυτοψία στα σπίτια τους. Εξάλλου σε πολλά σημεία του Ν. Ηρακλείου, έχουν στηθεί σκηνές για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε και σχολικά κτίρια

Σημαντικό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και έξι από τα 17 σχολικά κτίρια του Ν. Ηρακλείου. Επισκεφτήκαμε το έβδομο Δημοτικό που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Μπομποτίνου και είδαμε ότι το κτίριο έχει "μαρκαριστεί" με κίτρινο σταυρό και χρειάζεται σημαντικές επισκευές. Το συγκεκριμένο σχολείο, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει στις 20 Σεπτέμβρη - ημέρα που έχει ανακοινωθεί για έναρξη της σχολικής χρονιάς - αφού υπάρχουν παντού στους εσωτερικούς χώρους σημαντικές ρωγμές. Αυτό σημαίνει, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και δημοτικός σύμβουλος Π. Γκιουλέας: "Κάποια σχολεία, αν δε γίνουν άμεσες επισκευές, θα χρειαστεί να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διπλές βάρδιες".

Τέλος, ο Π. Γκιουλέας, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτιρίων στην περιοχή και να δοθούν άμεσα χρήματα από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την ενίσχυση των σεισμοπαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ