Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Ενας νέος γύρος ψευδαισθήσεων ανοίγει

Ενας νέος κύκλος δημιουργίας προσδοκιών και ψευδαισθήσεων άρχισε με την απόφαση της κυβέρνησης για την κατανομή των κονδυλίων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή "πακέτου Πρόντι". Μια πρώτη γεύση μας έδωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. "Οι πόροι αυτοί, είπε ο κ. Σημίτης, οι οποίοι εξασφαλίστηκαν μετά από πολύμηνη και σκληρή διαπραγμάτευση που κορυφώθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Βερολίνου, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση της υποδομής της ελληνικής οικονομίας". Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το "πακέτο Πρόντι" σαν σημαία της προεκλογικής εκστρατείας. Το "πακέτο Πρόντι" είναι ένα μέσο για τη συστηματική παραπλάνηση της "κοινής γνώμης" και την αλλοίωση της συνείδησης των λαϊκών μαζών. Ετσι εξάλλου λειτούργησαν και τα δυο προηγούμενα "πακέτα Ντελόρ". Χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* * *

Η κυβερνητική προπαγάνδα εντέχνως δημιουργεί την εντύπωση ότι τα 15 τρισεκατομμύρια δραχμές του "πακέτου Πρόντι" αποτελούν προσφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η πρώτη ανακρίβεια, αφού από τα 15 τρισ. μόνο τα 9 τρισ. θα δοθούν από τα κοινοτικά ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα στο μεγαλύτερο μέρος θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα του ίδιου του ελληνικού λαού.

Είναι ψέμα επίσης ότι τα 9 τρισ. αποτελούν επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Είναι για την ακρίβεια ό,τι κατάφεραν να περισώσουν μπροστά στη γερμανική απόφαση να περικόψει δραστικά τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγους μήνες πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι το "πακέτο" θα περιέχει τουλάχιστον 12 τρισ. Μ' αυτό τον ισχυρισμό το ΠΑΣΟΚ έκανε την προεκλογική του καμπάνια για τις δημοτικές εκλογές. Τελικά ο κ. Σημίτης πανηγύρισε στο Βερολίνο όχι γιατί κέρδισε, αλλά γιατί δεν έχασε περισσότερα.

Ομως όποιο κι αν είναι το ύψος του "πακέτου Πρόντι", θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αποτελεί κάποιο δώρο ή κάποια προσφορά στην Ελλάδα. Οταν τελείωσε το "Πρώτο Πακέτο Ντελόρ" και έγινε ο τελικός λογαριασμός αποδείχτηκε ότι για κάθε 100 δραχμές που παίρναμε από τα ταμεία της Κοινότητας πληρώναμε 200 δραχμές. Τα επόμενα χρόνια καθώς μειώθηκε η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ' τις εισαγωγές. Ετσι στο τέλος του "Δεύτερου Πακέτου Ντελόρ" μπορούμε να πούμε ότι για κάθε 100 δραχμές που παίρνουμε από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληρώνουμε 300 δραχμές. Αρα όχι μόνο δεν είναι "δώρο", αντίθετα είναι ένα μικρό μέρος αυτών που η ΕΕ παίρνει από την Ελλάδα κυρίως μέσω του εμπορικού ισοζυγίου.

* * *

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κονδύλια του "πακέτου Σαντέρ" θα βοηθήσουν για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των λεγόμενων μεγάλων έργων, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, έργα υποδομής, γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, μετρό Θεσσαλονίκης κ. ά. Τα έργα αυτά, όπως λένε, θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οπως γίνεται αντιληπτό, αν διαβάσει κανείς τον κατάλογο των έργων που θα απορροφήσουν τα κονδύλια του "πακέτου", κανένα απ' αυτά δεν έχει παραγωγικό χαρακτήρα, δεν αφορά στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού. Είναι κυρίως έργα υποδομής που θα χρησιμοποιηθούν από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις της ΕΕ για τις ανάγκες τους στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην αύξηση των κερδών τους.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα επιστρέψουν στις μεγάλες χώρες - μέλη, αφού όλα τα "μεγάλα έργα" κατασκευάζονται από πολυεθνικές επιχειρήσεις γερμανικών, γαλλικών, βρετανικών ή ιταλικών συμφερόντων. Αρα αυτά που οι χώρες αυτές δίνουν με το ένα χέρι, τα παίρνουν με το άλλο και μάλιστα στο πολλαπλάσιο.

Για να εξασφαλιστούν όμως τα χρήματα του "πακέτου", θα πρέπει να καταβληθεί η συμμετοχή του ελληνικού κράτους, η οποία υπολογίζεται στα 6-7 τρισ. δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση θέλει να πάρει όλα τα κονδύλια του "πακέτου", θα πρέπει να εξασφαλίσει τα 6-7 τρισ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δεσμεύσει όλους τους διαθέσιμους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και να μειώσει τις άλλες κρατικές δαπάνες, με προτεραιότητα βέβαια στις κοινωνικές.

* * *

Οσον αφορά τέλος στις επιπτώσεις των "πακέτων" στην ανεργία και στο κατά πόσο θα βοηθήσουν στη μείωσή της το μόνο που θα είχαμε να παρατηρήσουμε είναι ότι μετά την ολοκλήρωση των δυο "πακέτων Ντελόρ" όχι μόνο δεν είχαμε αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από 5,8% στο 13%. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε και με το "πακέτο Σαντέρ", αφού η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για την άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα και μάλιστα της ανεργίας των νέων, η οποία τώρα ξεπερνά το 34% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη θέμα, αφού, αν ήθελε η κυβέρνηση, ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να μπορούσε να το δώσει για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών. Ποιο, άραγε, απ' τα "μεγάλα έργα" μπορεί να θεωρηθεί μεγαλύτερο απ' αυτό; Δεν προχωράει όμως η κυβέρνηση σ' αυτό το βήμα, γιατί δεν το επιτρέπει η ΕΕ. Ετσι ένα μεγάλο πρόβλημα όπως η λαϊκή στέγη, και μάλιστα επείγον για τους πληγέντες από το σεισμό, δε θεωρείται έργο ενταγμένο στην ανάπτυξη, αφού ανάπτυξη θεωρείται από κυβέρνηση και ΕΕ ό,τι μεγαλώνει τα κέρδη και το κεφάλαιο. Ετσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αναπτυξιακό έργο μέσω των πακέτων έχει ταξικό χαρακτήρα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως και η εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου όχι μόνο πρέπει να "κλείνουν τ' αυτιά τους", στις υποτιθέμενες αναπτυξιακές δυνατότητες και εξαγγελίες μέσω του "πακέτου", αλλά να παλεύουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική ως την ανατροπή της.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κονδύλια του "πακέτου Σαντέρ" θα βοηθήσουν για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των λεγόμενων μεγάλων έργων, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, έργα υποδομής, γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, μετρό Θεσσαλονίκης κ. ά. Τα έργα όμως αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις της ΕΕ για τις ανάγκες τους στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην αύξηση των κερδών τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ