Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Πανηγυρισμοί και από τις δύο πλευρές

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της ισραηλινής κοινής γνώμης και του Τύπου την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας στο Σαρμ ελ Σέιχ. Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την υπογραφή ως "πρώτη μεγάλη νίκη του Εχούντ Μπάρακ". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα πετύχει την αναθέρμανση της εφαρμογής του "Ουάι Πλαντέισον" μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και το έπραξε. Επιπλέον, εκτιμούν ότι το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας είναι ευνοϊκότερο για το Ισραήλ σε σύγκριση με το αρχικό, της περασμένης χρονιάς. Η συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ δίνει περισσότερο χρόνο στον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη, ενώ παράλληλα δίνει περισσότερο χρόνο στους Ισραηλινούς διπλωμάτες να διαπραγματευτούν το οριστικό καθεστώς των αυτόνομων. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Εχούντ Μπάρακ, και επιβεβαιώνει το κείμενο της συμφωνίας, το "Ουάι 2" απομακρύνει το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, καθώς και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα συμπεφωνημένα.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε, όμως, και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία υποστήριξε ότι η συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ αποτελεί "σημαντικό βήμα στο δρόμο της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας" και διασφαλίζει τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού καθώς, για πρώτη φορά, εμπεριέχονται σε κείμενο συμφωνίας χρονοδιαγράμματα και ακριβείς ημερομηνίες ολοκλήρωσης της κάθε φάσης της διαδικασίας και των συνομιλιών.

Το γενικό θετικό κλίμα δεν κατάφεραν να σκιάσουν, εκτός από τις βομβιστικές επιθέσεις, ούτε οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τόσο στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στο Ισραήλ. Οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ", αλλά και οι οργανώσεις "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" κατηγόρησαν την Παλαιστινιακή Αρχή για άλλο ένα βήμα οπισθοχώρησης από τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού και επανέλαβαν ότι δεν την αναγνωρίζουν. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες οργανώσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα ήταν σε φάση βελτίωσης των σχέσεων και των επαφών τους με την παλαιστινιακή ηγεσία, ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Αρνητική ήταν και η αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης. Ο, προσφάτως εκλεγείς, ηγέτης του "Λικούντ", ο γνωστός Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε τον Εχούντ Μπάρακ ότι εμπλέκει το Ισραήλ σε ατελείωτο αιματοκύλισμα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «πολλών ερμηνειών» και σφοδρές συγκρούσεις (2000-10-18 00:00:00.0)
Εντείνεται η εμπλοκή για τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού (1999-11-19 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΩΠΟ - ΕΧΟΥΝΤ ΜΠΑΡΑΚ (1999-09-12 00:00:00.0)
Συμφώνησαν διαφωνώντας Μπάρακ και Αραφάτ (1999-07-29 00:00:00.0)
Πυρετός διπλωματικών επαφών (1999-07-27 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια και άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση (1999-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ