Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο εφιάλτης επέστρεψε...

Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών (7 κατά εκτιμήσεις), δεκάδες οι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν σε Ιζμίτ και Γκολτσούκ

ΙΖΜΙΤ - ΑΓΚΥΡΑ.Ο εφιάλτης επέστρεψε: Πριν καλά - καλά η Τουρκία προλάβει να συνέλθει από την εκατόμβη που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 17ης Αυγούστου, ένας νέος έπληξε χτες την ίδια περιοχή - τη βορειοδυτική Τουρκία - με το ίδιο επίκεντρο, το Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Ο πρώτος απολογισμός των νεκρών έκανε λόγο για έξι θύματα, ενώ "δεκάδες" παγιδεύτηκαν σε κτίρια, που είχαν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές και κατέρρευσαν. Δεκάδες τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων είχαν κατάγματα που υπέστησαν, όταν προσπάθησαν πανικόβλητοι να διαφύγουν από κτίρια, ακόμη και πηδώντας από μεγάλα ύψη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, ο σεισμός κατεγράφη στις 2.55 ώρα Τουρκίας και είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Ερευνας του Κολοράντο εκτίμησε επίσης ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8, χαρακτηρίζοντάς τον ως "μετασεισμό", του σεισμού της 17ης Αυγούστου. Ο Αϊκούτ Μπάρκα, καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, ταυτίστηκε μ' αυτήν την εκτίμηση. "Ηταν ένας μεγάλος μετασεισμός, που ήταν αναμενόμενος", δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ωστόσο, ως λίγο μεγαλύτερο, περίπου 6 Ρίχτερ, εκτίμησε το σεισμό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κοτσαέλι, όταν ένα κτίριο κατέρρευσε πάνω στο αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν. Αλλοι τρεις άνθρωποι που βάδιζαν σε δρόμο της ίδιας πόλης σκοτώθηκαν, όταν ένα κτίριο έπεσε επάνω τους. Ακόμη ένα θύμα, μία γυναίκα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, εξέπνευσε από καρδιακή προσβολή στη γειτονική πόλη Ανταπαζαρί.

Στην Κωνσταντινούπολη οι τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν "νεκρές" για αρκετή ώρα μετά το σεισμό. Στο Γκολτσούκ, στο Ιζμίτ, στη Γιάλοβα και αλλού, κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα κατέρρευσαν κατά δεκάδες.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε χτες ότι 239 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο "μετασεισμό" και 15 κτίρια κατέρρευσαν στο Ιζμίτ, άλλα 7 στο Γκολτσούκ και αλλού. Σωστικά συνεργεία εστάλησαν επειγόντως στην περιοχή για να απεγκλωβίσουν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια, πρόσθεσε ο Ετσεβίτ, ο οποίος συνέστησε "ψυχραιμία".

"Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν... ελπίζουμε ότι κανένας δε θα είναι τόσο ισχυρός όσο αυτός, αλλά δυστυχώς πρέπει να ζήσουμε με αυτούς". Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέταξε αμέσως να ανασταλεί η σχολική δραστηριότητα, που είχε αρχίσει χτες.

Ο σεισμός της 17ης Αυγούστου άφησε μια τρομακτική "κληρονομιά" - 15.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και χιλιάδες αγνοούμενους. Και, βέβαια, ο νέος προκάλεσε τρόμο. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέρρευσαν εκ νέου κτίρια, πανικόβλητοι κάτοικοι είχαν γεμίσει τους δρόμους, ενώ αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε στο Ιζμίτ και στη Γιάλοβα.

Στα σχολεία...

Στο δημοτικό Γιουσούφ Ζίγια, στη Γιάλοβα, μόλις οι μισοί μαθητές, αγόρια και κορίτσια, δήλωσαν παρόντες και παρούσες χτες. Η πρώτη μέρα της νέας σχολικής περιόδου βρήκε τους άλλους μισούς υπό καθεστώς τρόμου. Η Μπετούλ, μαθήτρια της πέμπτης τάξης, ήταν έξω από το σχολείο. Αλλά είπε απλώς "φοβάμαι να μπω μέσα... μπορεί να γίνει κι άλλος σεισμός". Η συμμαθήτριά της Ετσε, με την οποία κάθονταν στο ίδιο θρανίο, σκοτώθηκε στο σεισμό.

Ο φόβος της δικαιώθηκε. Ο σεισμός ήρθε την ώρα που πολλοί από τα 13 εκατ. μαθητών της Τουρκίας βρίσκονταν στις τάξεις. Στη Γιάλοβα, οι τραυματίες ανέρχονταν σε δεκάδες.

Στο σεισμό της 17ης Αυγούστου πάνω από 100 δάσκαλοι σκοτώθηκαν - 18 στη Γιάλοβα. Οι δάσκαλοι παραδέχονται ότι και οι ίδιοι φοβούνται. Και δίνουν δίκιο στους γονείς που δε στέλνουν τα παιδιά τους στις τάξεις. Η Χανίφε, η μητέρα της Μπετούλ, προσπαθούσε λίγο πριν αρχίσει το μάθημα να την πείσει να μπει στην τάξη. "Δεν είναι ψηλό το κτίριο", της έλεγε. Μάταια. Λίγο μετά το σεισμό, είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι σκέπτεται να στείλει την κόρη της στο σπίτι της γιαγιάς της - έξω από την πληγείσα περιοχή.

23 σχολεία μόλις άντεξαν το σεισμό στη Γιάλοβα. Πάνω από 100 θα παρέμεναν ούτως ή άλλως κλειστά στην πληγείσα ζώνη, αλλά μετά το σεισμό όλα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Η εφημερίδα "Μιλιέτ" ανέφερε στο μεταξύ ότι οι δάσκαλοι σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο σοκαρισμένοι, που ζητούν ψυχολογική βοήθεια... Ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε δηλώσει νωρίτερα (Κυριακή) ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό το σοκ". Μετά τη νέα τραγωδία, δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό του: Τα σχολεία θα παραμείνουν μερικές μέρες ακόμη κλειστά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ