Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για το πλασματικό ενέχυρο

Νομοσχέδιο για το πλασματικό ενέχυρο, δηλαδή ενέχυρο σε κινητά χωρίς παράδοση, καθώς και άλλες συμβάσεις ασφάλειας, ενεχυριάσεις και εξασφαλιστικές εκχωρήσεις απαιτήσεων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο νομοθετικό μέτρο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, γίνεται προσπάθεια αφ' ενός για διεύρυνση της πιστοληπτικής ικανότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και επαγγελματιών) και αφ' ετέρου η πληρέστερη εξασφάλιση των ασφαλιζόμενων απαιτήσεων των δανειστών (πιστωτικών οργανισμών).

Η διεύρυνση της πιστοληπτικής ικανότητας των οφειλετών επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα ενεχυρίασης κινητών, χωρίς παράδοση της κατοχής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη δυνατότητα διατήρησης από τους οφειλέτες της εξουσίας διάθεσης των αντικειμένων της ασφάλειας και ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με άλλα παρόμοιας αξίας (κυμαινόμενη ασφάλεια).

Η εξασφάλιση των απαιτήσεων από τους δανειστές επιτυγχάνεται με την εισαγόμενη δυνατότητα δημοσίευσης της συμφωνίας παροχής ασφάλειας. Με τη νέα ρύθμιση γίνεται εισαγωγή του συστήματος δημοσιότητας των ασφαλειών σε κινητά, απαιτήσεις ή άλλα δικαιώματα με εγγραφή τους σε δημόσια βιβλία, όπως ως τώρα τα βιβλία υποθηκών για ασφάλειες επί ακινήτων.

Ως ενεχυροφυλάκια, μέχρι την ίδρυσή τους με προεδρικό διάταγμα, ορίζονται τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα στα πρωτοδικεία.

Το νομοσχέδιο κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο εισάγει τέσσερις θεσμούς:

  • Ρυθμίζεται το πλασματικό ενέχυρο ή κατά τον χρησιμοποιούμενο στο σχέδιο περισσότερο δόκιμο προσδιορισμό, το «ενέχυρο σε κινητά χωρίς παράδοση». Μέχρι τώρα για να αξιοποιηθεί ένα πράγμα, έπρεπε να δοθεί στην τράπεζα, ενώ τώρα πλέον μπορεί να το κρατήσει ο κάτοχός του.
  • Επεκτείνεται η θεσπιζόμενη για το εν λόγω ενέχυρο δημοσιότητα και στην πώληση κινητών με τον όρο της διατήρησης της κυριότητας.
  • Καθιερώνεται η δημοσιότητα και στην ενεχυρίαση ή εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων (άυλα αγαθά) με την εγγραφή σε δημόσια βιβλία.
  • Αναγνωρίζεται και ρυθμίζεται η «κυμαινόμενη ασφάλεια», ως ειδική μορφή ασφάλειας σε κινητά και σε δικαιώματα, καθώς γίνεται με το ίδιο καθεστώς δημοσιότητας.

Στη χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά τις ηλεκτρονικές υπογραφές. Με το νομοσχέδιο αυτό, θα κατοχυρώνεται και η ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρόγραφη υπογραφή. Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει και νομοσχέδιο σχετικά για τις συμβάσεις που γίνονται με διαγωνισμό είτε για την προμήθεια αγαθών είτε για εκτέλεση δημοσίων έργων και θα αφορά κυρίως τους διαγωνισμούς στους οργανισμούς ενέργειας, ύδατος και τηλεπικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ