Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το ψήφισμα της ΛΑΕ

Η πρόταση ψηφίσματος που έθεσαν οι αντιπρόσωποι της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» (ΛΑΕ), στη χτεσινή γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποτέλεσε «αγκάθι» στις εκφυλιστικές μεθοδεύσεις των καρεκλοκένταυρων της ηγεσίας. Τα όσα αληθινά - αλλά ενοχλητικά - για τη συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ περιλαμβάνονταν στο ψήφισμα, έπρεπε να μην περάσουν και να μην ακουστούν στους αγρότες.

Ο «Ρ» παρουσιάσει σήμερα το διεκδικητικό πλαίσιο της πρότασης ψηφίσματος της ΛΑΕ, που τέθηκε στην 46η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπό το τίτλο διεκδικούμε, η ΛΑΕ με το ψήφισμά της ζητά:

  • Να τροποποιηθούν οι κανονισμοί που αφορούν τα προϊόντα της χώρας μας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών με κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, με ικανοποιητικές τιμές και επιδοτήσεις, με μηχανισμούς παρέμβασης, με ικανοποιητικές εξαγωγικές επιδοτήσεις και με περιορισμούς στις εισαγωγές.
  • Να αυξηθούν τα επενδυτικά, αλλά και τα κοινωνικά κονδύλια, έτσι ώστε να αυξηθούν οι γεωργικές επενδύσεις, να αναβαθμιστεί η εγχώρια έρευνα, να εξισωθούν οι συντάξεις των αγροτών με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και να βελτιωθεί η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.
  • Να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με ουσιαστικό έλεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Να μη διαλυθούν, αλλά να αναβαθμιστούν, να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν οι βασικοί αγροτικοί οργανισμοί και οι υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας για να στηρίξουν τους αγρότες και τη γεωργία. Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων.
  • Η ΑΤΕ να παραμείνει κρατική αγροτική τράπεζα και να αναβαθμιστεί ο αναπτυξιακός κοινωνικός προσανατολισμός της.
  • Να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να καλύπτονται στο σύνολό τους οι ζημιές στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους και να υλοποιηθεί ο νόμος που αναφέρεται στην κρατική επιχορήγηση.
  • Να μην εφαρμοστούν οι νόμοι για τις ΑΣΟ και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί νέο νομικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια, τη δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία των ΑΣΟ, την ισοτιμία των μελών τους, την αυτοτέλειά τους απέναντι στο κράτος και θα αναδείχνει τους συνεταιρισμούς, και κύρια τους πρωτοβάθμιους, σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Να γίνουν γνήσιες συνεταιριστικές οργανώσεις οι μετοχικές εταιρίες με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στις ΑΣΟ.
  • Να καταργηθούν όλες οι αντιδασικές νομικές και θεσμικές διατάξεις, να συνταχθεί το δασικό κτηματολόγιο, να γίνει ενιαίος φορέας προστασίας των δασών υπό την εποπτεία του Υπ. Γεωργίας, να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση, να προστατευτούν και να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλοι οι πληγέντες αγρότες από τις πυρκαγιές.
  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι δικαστικές διώξεις των αγροτών και η ΠΑΣΕΓΕΣ να παίξει τον καταστατικό της ρόλο.

Η πρόταση ψηφίσματος καταλήγει: «ηλώνουμε ότι ενωμένοι και αγωνιστικά θα διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, όχι μόνο γιατί είναι δίκαια, αλλά γιατί αποτελούν πια τις βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας. Επισημαίνουμε ότι η επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και των ναρκωτικών, έχει ευρύτερη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία, γι' αυτό πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη μέριμνα των κυβερνήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν «κρατιέται» η ΠΑΣΕΓΕΣ... (2009-08-21 00:00:00.0)
Με αφορμή τις εκλογές στις συνεταιριστικές οργανώσεις (2003-10-05 00:00:00.0)
Κρίσιμο ζήτημα η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών (2003-01-18 00:00:00.0)
Συνεταιρισμοί, τέλος! (2000-02-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συντονισμός (1998-01-22 00:00:00.0)
ΓΕΣΑΣΕ: Ο,τι πει η κυβέρνηση... (1997-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ