Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Ιδού η εικόνα των σύγχρονων σκλάβων

Αποκαλυπτική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για εννέα κλάδους των υπηρεσιών, όπου 210 χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με 367 ευρώ το μήνα

Σε συνθήκες γαλέρας δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με μέσο μηνιαίο μισθό να μην ξεπερνά τα ...367 ευρώ. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και αφορά έρευνα επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε πέρσι, για την οικονομική χρήση 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε εννιά κλάδους παροχής υπηρεσιών (Πληροφορική, Νομικές Υπηρεσίες, Λογιστική, Ερευνα Αγοράς και Δημοσκοπήσεων, Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών, Τεχνικές Δοκιμές και Αναλύσεις, Διαφημίσεις, Εξεύρεσης και Προμήθειας Προσωπικού - τα σύγχρονα δουλεμπορικά), λειτουργούν 92.780 επιχειρήσεις και το 2004 εργάζονταν 209.279 εργαζόμενοι! Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές δαπάνες προσωπικού, πλήρους και μερικής απασχόλησης,των εταιρειών αυτών ανήλθαν σε 1.344.191.000 ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, προκύπτουν τα ακόλουθα συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πλήρως την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, στην αγορά εργασίας της χώρας:

  • Η μέση ετήσια συνολική δαπάνη ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 6.426 ευρώ.
  • Από το ποσό αυτό τουλάχιστον το 20% αντιστοιχεί σε εργοδοτικές εισφορές και σε ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Ετσι, από το παραπάνω ποσό πρέπει να αφαιρεθούν 1.285 ευρώ.
  • Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η μέση ετήσια καθαρή αμοιβή, ανέρχεται σε 5.140 ευρώ.
  • Αν το ποσό αυτό το υπολογίσουμε με βάση τους 14, ανά έτος, μισθούς προκύπτει μηνιαίος μισθός...367 ευρώ!!!

Συμπληρωτικά, αν λάβουμε υπόψη ότι μεταξύ των 209.270 εργαζομένων, συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι ... υψηλόμισθοι, με μηνιαίες αμοιβές 2.000 και 3.000 ευρώ ή και περισσότερα, τότε γίνεται κατανοητό ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους σύγχρονους πληβείους πέφτει και κάτω από τα 367 ευρώ!

Πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πλήρως την ουσία της δικτατορίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία καθαγιάζεται στο όνομα του ανταγωνισμού των κεφαλαίων, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας. Πρόκειται για στοιχεία που ξεγυμνώνουν πλήρως τις αντιδραστικές πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καταρρίπτουν εκ βάθρων τα ψευδή παραπλανητικά στοιχεία, με τα οποία τροφοδοτεί την κοινή γνώμη η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με την ...υπερβολική αύξηση του κόστους εργασίας, η οποία υπονομεύει - δήθεν - την ανταγωνιστική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποδεικνύει ότι οι κρωγμοί του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών, για την ...ανάγκη προσαρμογής του ανταγωνισμού στις συνθήκες της ...βαλκανικής ενδοχώρας, είναι εκ του πονηρού.

Στην πραγματικότητα, οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα του δικομματισμού, όπου ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εναλλάσσονται στην εξουσία, αποδεικνύεται πολύ πιο ζοφερή για εκατομμύρια εργαζόμενους και από τις χειρότερες εφιαλτικές προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από 10 και 20 χρόνια. Η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής των αντιδραστικών αυτών πολιτικών που απειλούν τη ρίζα της ζωής της εργατικής τάξης της χώρας και επιβεβλημένη είναι και έχει τα στοιχεία μονόδρομου. Σε τελική ανάλυση, το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ακούγεται πλέον πιο ηχηρά και εκκωφαντικά.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στους εννέα παραπάνω κλάδους παροχής υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται 92.780 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 33.411 (το 36%) είναι γραφεία Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών, οι 32.104 (το 34,6%) ασχολούνται με νομικές δραστηριότητες, οι 11.950 (το 12,9%) λογιστικά γραφεία, οι 5.563 (το 6%) γραφεία παροχής συμβουλευτικών συμβουλών, οι 4.341 (το 4,7%) γραφεία πληροφορικής, οι 3.310 (3,6%) γραφεία διαφήμισης, ενώ τα - δουλεμπορικά - γραφεία εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού ανέρχονται, σε 414 ή το 0,4% του συνόλου. Ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν αυτές οι 92.780 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών το 2004 ανήλθε σε 8,8 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ αρχιτέκτονες - μηχανικοί, 2,1 δισ. ευρώ νομικές υπηρεσίες, και 1,9 δισ. ευρώ διαφήμιση), απασχολούσαν 209.279 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ οι δαπάνες προσωπικού τους ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ