Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλή εκμετάλλευση της εκλογολογίας

Πολλαπλά εκμεταλλεύεται την εντεινόμενη εκλογολογία η κυβέρνηση, η οποία για το σκοπό αυτό φροντίζει να την υποδαυλίζει διαρκώς.

Η εκλογολογία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στις λαϊκές μάζες και διευκολύνει την κυβέρνηση στην προώθηση στο επόμενο διάστημα ορισμένων αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, στο Ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος και «ωριμάζει τις συνθήκες», για να δικαιολογήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιθανά την άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2007, υποστηρίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες ότι έρχονται «καλύτερες μέρες» μετά την άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, και περνά σε δεύτερο πλάνο ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί εσαεί, λόγω των πλεονασματικών προϋπολογισμών που απαιτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ακόμα και ο Γ. Αλογοσκούφης κατέβασε τους τόνους, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι «η δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ηπιότερους ρυθμούς βεβαίως». Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος διαπίστωσε ότι «είμαστε στο τέλος του δρόμου και η κρίσιμη προσπάθεια θα αποδώσει εντός του 2007 και θα δούμε τα αποτελέσματά της».

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ενίσχυσαν οι χτεσινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, με τις οποίες επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας από τουλάχιστον 30.000 ομογενείς από την Αλβανία.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη μιλάνε ολοένα και πιο πολύ για πρόωρες εκλογές. Αποκαλυπτικά τα όσα είπε χτες (στο κρατικό ραδιόφωνο) ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετά την άνοιξη μπορούμε να μιλάμε για εκλογές «αλλά δε θα είναι πρόωρες οι εκλογές μετά την άνοιξη»(!). Προκειμένου να μην αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολιών συμπλήρωσε: «Θα απομένει ένα πεντάμηνο - εξάμηνο της θητείας. Εύλογα, λοιπόν, θα μπορούσαν να προκηρυχτούν τότε από τον πρωθυπουργό χωρίς να χαρακτηριστούν πρόωρες, χωρίς να θεωρηθεί αιφνιδιασμός».

Το στέλεχος της ΝΔ άφησε σαφώς να φανεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, αφού το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης φτάνει μέχρι... τον Μάρτη: «Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε τρία μεγάλα θέματα: προϋπολογισμός, παιδεία, συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο ορίζοντας μέχρι το Μάρτιο έχει πολύ πυκνή ατζέντα», είπε με νόημα. Ταυτόχρονα, βέβαια, ανέφερε ότι η δική του εισήγηση «δε βλέπει τίποτε εκλογικό πριν από το φθινόπωρο του 2007». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου μετά τις επόμενες εκλογές, γιατί με τον ισχύοντα «αποδυναμώνεται το δεύτερο κόμμα και υπάρχει περίεργη κατανομή του πρώτου κόμματος».

«Δε θα είναι πρόωρες εκλογές αν γίνουν το φθινόπωρο», υποστήριξε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος πρόβλεψε ότι «θα έχει τελειώσει η ιστορία» με την έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση της ΕΕ.

Ο Μ. Εβερτ, αν και αρχικά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών», επειδή για να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να συντρέχει σπουδαίος εθνικός λόγος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τέτοιος λόγος δεν είναι ορατός αυτή την ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ