Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Προεδρευόμενη Δημοκρατία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Μολδαβία είναι η πρώτη από τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ που παύει να είναι πλέον προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Πιοτρ Λουτσίνσκι αναγκάστηκε να υπογράψει το νόμο για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, ο οποίος καταργεί την εκλογή του Προέδρου με γενικές εθνικές εκλογές, τον οποίο στο εξής θα τον εκλέγει το Κοινοβούλιο. Αυτός ο νόμος είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Ιούλη, αλλά ο Λουτσίνσκι τον απέρριψε αμέσως. Ωστόσο, τα 2/3 των βουλευτών ξαναψήφισαν τον ίδιο νόμο, αναγκάζοντας έτσι τον Πρόεδρο να υποχωρήσει. Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας αποτελείται από 101 βουλευτές, από τους οποίους 40 είναι βουλευτές του Κόμματος Κομμουνιστών Μολδαβίας (ΚΚΜ).

Το ΚΚΜ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ολέθρια για τη χώρα και ζητάει την αλλαγή της. Η ηγεσία όμως της Μολδαβίας βρέθηκε αιχμάλωτη του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί για τη χορήγηση δανείων τη συνέχιση της ιδιωτικοποίησης βασικών κλάδων της βιομηχανίας - της οινοποιίας και της καπνοβιομηχανίας. Το ΚΚΜ κατόρθωσε να μπλοκάρει στο Κοινοβούλιο την ετοιμότητα του Λουτσίνσκι να δεχτεί τις απαιτήσεις του διεθνούς κεφαλαίου.

Το βάθεμα της κρίσης οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τον Απρίλη και Μάη, στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές, βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του πολέμου στο Αφγανιστάν και μετέχοντες στη διένεξη στην Υπερδνειστερία. Κατηγόρησαν τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν κανονικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού και ότι η Μολδαβία μετατράπηκε στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Στις 15 Μάη τέθηκε και το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Τώρα το Σύνταγμα της χώρας τροποποιήθηκε. Μετά τις 15 Γενάρη 2001 το Κοινοβούλιο θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αρμοδιότητες του οποίου θα είναι στο εξής περιορισμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ