Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υποκριτική ανησυχία για τα οικονομικά

Αφού πρωταγωνίστησε στην πολιτική της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους - στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησής» τους - η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) διαπιστώνει όψιμα και υποκριτικά ότι δεν αποδίδονται όλοι οι πόροι για την άσκησή τους.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2007, η ΚΕΔΚΕ εκτίμησε ότι το 2006 η κυβέρνηση απέδωσε στους δήμους το ποσό των 180 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των μεταφερθεισών από το κράτος αρμοδιοτήτων - παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, συντήρηση σχολείων και πολιτική προστασία - όταν οι δήμοι έχουν ήδη δαπανήσει 241 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοτική αστυνομία, για την οποία, το 2006, έχουν δεσμευτεί 21 εκατ. ευρώ από τα ταμεία των δήμων.

Θυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μεταφέρει υποχρεωτικά τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προσπέρασε τις φωνές διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν καλυπτόταν το συνολικό κόστος λειτουργίας τους. Ακόμα παραπέρα, καμία πρόβλεψη κάλυψης των αναγκών σε νέους παιδικούς σταθμούς δεν υπήρχε.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που θέλει το κόστος κοινωνικών πολιτικών να μεταφέρεται στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους το μεταφέρουν στους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των παιδικών σταθμών λειτουργεί με την επιβολή τροφείων προς τους γονείς, σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένα. Είναι επίσης προφανής η υποκριτική ανησυχία της ΚΕΔΚΕ, η οποία αφού αποδέχεται αυτή τη λογική, έρχεται στα λόγια να διαμαρτυρηθεί. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι ποτέ δεν πίεσε ουσιαστικά για τη δημιουργία της επιτροπής, με τη συμμετοχή της ίδιας και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα εξέταζε το ύψος των παρακρατημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων και τον τρόπο απόδοσής τους. Ισως γιατί η ουσιαστική ανησυχία της ΚΕΔΚΕ είναι να αποκτήσουν οι δήμοι φορολογική εξουσία.

Σε ό,τι δε αφορά τους παρακρατημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους, η ΚΕΔΚΕ τους υπολογίζει σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 1,7 δισ. ευρώ. Με βάση όμως τα ίδια τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών, από το 1989 που θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ μέχρι και σήμερα, η παρακράτηση ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ