Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ
Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών

Τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει ταφόπλακα στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων, έρχεται το Μισθοδικείο και με μια προκλητική απόφασή του υπερδιπλασιάζει τις αμοιβές των ανώτερων δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με απόφαση του Μισθοδικείου οι μισθοί των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο), πρέπει να εξομοιωθούν με το μισθό του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που ισοδυναμεί με 10.271 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι ο μισθός του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είναι ο υψηλότερος μισθός προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής. Συνεπώς, ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου υπερδιπλασιάζεται από τις 5.000 που είναι σήμερα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (6-3) όπου πλειοψήφησαν οι τρεις δικαστές και οι τρεις δικηγόροι που μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου, ενώ μειοψήφησαν οι τρεις πανεπιστημιακοί. Η μειοψηφία υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών δεν ανήκει στη στενή έννοια του Δημόσιου Τομέα. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι οι δικαστές πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, δηλαδή υψηλούς μισθούς, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των αποφάσεών τους.

Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι μετά την απόφαση του Μισθοδικείου ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες διεκδικήσεις και από τους άλλους δικαστές, ενώ η αναλογία της αύξησης στο σύνολό της θα κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Μάλιστα, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο εάν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ