Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Απεργία πείνας άρχισαν δεκάδες ανθρακωρύχοι στα ορυχεία χρυσού και αλουμινίου της πόλης Μπραντ της Ρουμανίας, τα οποία τελούν υπό κατάληψη από τις αρχές της βδομάδας. Οι ανθρακωρύχοι διαμαρτύρονται για την πρόταση της διοίκησης των ορυχείων να πληρωθούν μόνο το 54% του μισθού τους για τον μήνα Ιούνη, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και κονδυλίων από την κυβέρνηση.

Πενήντα επτά από τους διακόσιους ανθρακωρύχους που έχουν εγκατασταθεί σε στοά του ορυχείου στο Μπραντ, 350 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, άρχισαν, χθες, απεργία πείνας, επιμένοντας να πληρωθούν κανονικά για την εργασία τους, τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Rompres, είκοσι δύο συνάδελφοί τους μεταφέρθηκαν, χθες, σε νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη στοά που έχει τεθεί υπό κατάληψη.

Η κατάληψη και η απεργία πείνας στα ορυχεία του Μπραντ πραγματοποιούνται, στο πλαίσιο γενικότερων κινητοποιήσεων στο χώρο των ανθρακωρύχων, τις τελευταίες βδομάδες, οι οποίοι διαμαρτύρονται, τόσο για τη μη καταβολή των μισθών τους, όσο για τη μη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρακωρύχοι βρέθηκαν στο δρόμο, όταν πολλά ορυχεία της περιοχής Jiu Valley, δυτικά του Βουκουρεστίου, έκλεισαν, το 1997 και έκτοτε παραμένουν στην ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ