Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε εξέλιξη, πιθανότατα, βρίσκεται η εξέγερση των πολιτικών κρατουμένων στη φυλακή Bergama

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης

Associated Press

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης
ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε συλλήψεις προχώρησε, χθες, η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για να αντιμετωπίσει δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, άγνωστο είναι το τι γίνεται στη φυλακή Bergama, η οποία παραμένει περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις δύο διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο διαμαρτυρίες είχαν ως στόχο την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, καθώς και τα κυβερνητικά σχέδια αναδιάρθρωσης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων μέσα από την κατασκευή κελιών, με μέγιστη χωρητικότητα 3 ατόμων, τα οποία, όπως υπογραμμίζουν οι τουρκικές αρχές, θα συμβάλουν αποτελεσματικά «στην πάταξη των φαινομένων των εξεγέρσεων, των απεργιών πείνας και των συγκρούσεων με τους δεσμοφύλακες». Την ίδια στιγμή, τόσο οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιτείνουν ότι, μέσα από τη μεθόδευση αυτή, οι φυλακισμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια και κακοποιήσεις, καθώς δε θα έχουν καμία επικοινωνία με τους συγκρατουμένους τους.

Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένη παραμένει η ροή των πληροφοριών, σχετικά με τα τεκταινόμενα στη φυλακή Bergama, στη δυτική Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενημέρωση. Τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, όμως, μετέδωσε ότι, περίπου, 90 αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν οχυρωμένοι στα κελιά τους και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στους χώρους αυτούς. Μάλιστα, το δίκτυο μετέδωσε εικόνες που δείχνουν τη φυλακή περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις του στρατού, τους δρόμους αποκλεισμένους για τους συγγενείς και τους δημοσιογράφους, καπνούς να βγαίνουν από το κτίριο, όπου σποραδικά ακούγονταν ακόμη πυροβολισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ