Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ανώνυμη εταιρεία θα μοιράζει τα ... «πακέτα»

Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ ιδρύουν εταιρεία, με παραρτήματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τους δήμους

Κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σε αγαστή συνεργασία, προσφέρουν με καλύτερους όρους, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τους πόρους του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που προορίζονται για τους δήμους. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης, στο οποίο βρίσκονται στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τα εν λόγω χρήματα θα διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία, που θα λειτουργεί, προφανώς, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με γνώμονα την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό θα εγγυάται η τοποθέτηση στην εταιρεία ειδικού συμβούλου.

Το σχετικό μνημόνιο που προβλέπει την ίδρυση της ΑΕ πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της ΚΕΔΚΕ και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και - όπως εκτιμήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ - εναρμονίζεται «με την υποχρέωση των εθνικών κυβερνήσεων να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Επιβεβαίωσε έτσι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ τη συναίνεση στη λεγόμενη ανταποδοτικότητα των έργων, που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης και χρηματοδότησής τους από τα ΚΠΣ. Ακόμα παραπέρα, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση στον τομέα της απασχόλησης (όπως προτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), συμβάλλοντας στην ακόμα παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Η επιχείρηση θα ονομάζεται «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» και θα έχει παραρτήματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα διοικείται από ΔΣ στο οποίο θα συμμετέχει και το κράτος, χωρίς να έχει ακόμα καταληχτεί πώς. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών θα «προσληφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα Τεχνικός Σύμβουλος εξειδικευμένος σε project management ανάλογου αντικειμένου». Στο σχέδιο, μάλιστα, του μνημονίου αναφέρεται πως ο «ρόλος ενός τέτοιου συμβούλου είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας» της εταιρείας και «για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία σημαντικών στελεχών του συμβούλου σε θέσεις - κλειδιά της ΑΕ». Το κόστος πρόσληψης θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια» του Γ΄ ΚΠΣ.

Στην ΑΕ εκτιμάται ότι θα απευθύνονται οι ΟΤΑ που δεν πληρούν «τα κριτήρια διαχειριστικής ασφάλειας», δηλαδή για παράδειγμα δεν έχουν την υποδομή και το προσωπικό για να εκπονούν μελέτες έργων, να τα δημοπρατούν, να τα εκτελούν και να τα παραλαμβάνουν. Στόχος της ΚΕΔΚΕ είναι μέχρι τον Απρίλη να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και από τις αρχές του 2008 να έχει διαρθρωθεί η ΑΕ.

Είναι προφανές ότι η ίδρυση ΑΕ δεν αλλάζει - αλλά οργανώνει με καλύτερους όρους - την υπάρχουσα κατεύθυνση στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων, δηλαδή την αξιοποίησή τους για την απόδοση μεγαλύτερου κέρδους στο μεγάλο κεφάλαιο που τα διαχειρίζεται. Η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται απ' τα ΚΠΣ δεν έχουν ως κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αλλά την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Χαρακτηριστική αυτής της λογικής είναι η θέση που εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕΔΚΕ και εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Χρ. Παλαιολόγος ότι η εν λόγω εξέλιξη είναι ρίσκο, αλλά μονόδρομος για την Αυτοδιοίκηση. Συμπληρώνοντας έτσι τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόκληση για να ανορθώσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ