Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αναμένουν αλλαγή της τουρκικής στάσης οι Κύπριοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κροατία, σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΡΙΚ σημείωσε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία περιλαμβάνει αρκετά θετικά σημεία, «αν και θα μπορούσαν μερικά άλλα να είναι πιο ακριβή και πιο λεπτομερή όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας».

Η έκθεση, είπε, δεν περιέχει εισηγήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν χρόνο στην Τουρκία, μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, για να συμμορφωθεί. Για τη φινλανδική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος και επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες και δεν πρέπει να συνδέονται με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να αλλάξει μέχρι το Δεκέμβρη η στάση της Αγκυρας. Εμείς, είπε, «ξέρουμε τι θα πει τουρκική αδιαλλαξία».

«Σίγουρα θέλουμε», συνέχισε, «την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι όπως είναι σήμερα, θέλουμε μια χώρα που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα δε θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτή είναι μια σχολή σκέψης που υπάρχει στην Αθήνα και πιθανόν και στην Κύπρο και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Υπάρχει όμως, πρόσθεσε, και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία λέει ότι «εδώ κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αν η Ενωση δε στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία σήμερα, δε θα μπορέσει στη συνέχεια να κρατήσει την Τουρκία στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των υποχρεώσεών της».

Ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά σε ερώτηση, κατά πόσον η Κύπρος διαθέτει το χαρτί του βέτο, προσθέτοντας πως αυτό το χαρτί έχει χρησιμοποιηθεί σε τρία κεφάλαια μέχρι σήμερα και ότι και στις τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο.

Νέο «μήνυμα» Καραμανλή

Ακόμα ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κ. Καραμανλής, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας... Από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για το διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στις υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ τόνισε ότι «ο σεβασμός και η πλήρης εφαρμογή από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτος». Στη βάση αυτή επανέλαβε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν αρχές ζωτικής σημασίας. Αποτελούν τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ και η πλήρης συμμόρφωση με αυτές είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη».

Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα.

Ο Χοσέπ Μπορέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ συμφώνησε με τη θέση που επέλεξε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας να εισηγηθεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, δηλώνοντας ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος».

Σε συνέντευξή του στον ιταλικό Τύπο ο Χοσέπ Μπορέλ δηλώνει ότι «θεωρεί σωστή την επιλογή της Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος στη φινλανδική προεδρία για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να βρει μια λύση για την Κύπρο, θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ