Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυναμικά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα

Τη δική τους συμβολή στο αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους του αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είχαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι σε πολλές ακόμα πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (με μαθητές από 10 σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης) κι οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι από το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι φοιτητές αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Με συνθήματα, που διαμηνούσαν ότι δε θα περάσει ο νέος νόμος- πλαίσιο κι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος διέσχισαν την Εγνατία κι ενώθηκαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς μπροστά, τους μαθητές, το μπλοκ του ΠΑΜΕ και τους φοιτητικούς συλλόγους να ακολουθούν. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην Εγνατία, στην Καραολή και την Αγίου Δημητρίου καταλήγοντας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Αλεξανδρούπολη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές. Με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δυναμικό συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών έγινε στην Ξάνθη. Μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν επίσης σε Κομοτηνή και Καβάλα.

Στα Γιάννενα μαθητές και φοιτητές έδωσαν για άλλη μια φορά μαχητικό «παρών» μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Διαμήνυσαν το μονόδρομο της συνέχισης των κοινών αγώνων τους και πρόβαλαν την ανάγκη το ζήτημα της Παιδείας να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων που κήρυξε στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως το τέλος της βάρδιας.

Αντίστοιχα δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Μεσολόγγι από μαθητές που έκαναν πορεία από το 1ο Λύκειο στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και στην Ηγουμενίτσα το απόγευμα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, συλλόγων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο Βόλο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας κι ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για Παιδεία σε όφελος του λαού μαθητές της Χαλκίδας και σπουδαστές του ΤΕΙ ξαναβγήκαν στους δρόμους. Συγκεντρώθηκαν στα Φανάρια της Νεάπολης και με πορεία στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης δήλωσαν «παρόντες» για αυτά που τους αφορούν. Η κατάληξη της πορείας ήταν στο Εργατικό Κέντρο όπου το Συντονιστικό Αγώνα συνεδρίασε για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και μαθητές συναντήθηκαν σε πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις και στην Κρήτη. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας και στο Ρέθυμνο στην πλατεία Δημαρχείου.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη διατράνωσαν τη θέλησή τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με συνθήματα: «Αυτός ο νόμος - πλαίσιο δε θα κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» και «πλοία φθηνά και ασφαλή - όχι στα σαπάκια του κάθε εφοπλιστή» πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ