Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΙΝΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Εκτινάχτηκε σε επίπεδα ρεκόρ το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Κίνας το μήνα Οκτώβρη, φθάνοντας τα 23,83 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εντείνουν τις πιέσεις για ανατίμηση του γουάν και για ενίσχυση της πρόσβασής τους στην κινέζικη αγορά. Το Σεπτέμβρη το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Κίνας είχε ανέλθει στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν σχεδόν διπλάσιο του αντίστοιχου του Οκτώβρη 2005 των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ» - «ΠΕΖΟ» Σε αλλαγές των διοικήσεών τους προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες «Volkswagen» και «Peugeot», σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα μερίδια αγοράς που ελέγχουν στην ευρωπαϊκή αγορά από τις ανταγωνίστριες «Toyota» και «Honda». Οι τρεις ιαπωνικές εταιρείες έχουν εισαγάγει στην αγορά νέα ντιζελοκίνητα μοντέλα, ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Απ' την άλλη, «Volkswagen» και «Peugeot» προχωρούν σε περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας προκειμένου να μειώσουν το «λειτουργικό κόστος» και να επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραγωγής.

«ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ» Σε αύξηση των επιτοκίων της πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόσω η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Ροδρίγο Ράτο. Σημειωτέον, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% στον Δεκέμβρη με τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ